Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Ifjúsági Dalfesztivál a belgrádi Phobos együttes jegyében

2017.05.20.

A belgrádi Phobos együttes győzött a 36. Ifjúsági Dalfesztiválon, amelyet Szabadkán, a Bunjevačko kolo HMK-ban tartottak meg. A győztesek jutalma 20 órás felvételezési idő a szabadkai Stúdió 11-ben, a bácsújfalusi Selfest-en és a nikšići Bedem fesztiválon való részvétel és Szlancsik Árpád szabadkai művész alkotása.

11055_1.jpg

A színvonalas előadásért a szabadkai Iz principa együttes kér dal vehet fel a Stúdió 11-ben, a belgrádi Dogs in Kavala és az eszéki Harvo Jay együttesek számára pedig koncertet szerveznek.

A fesztiváli revű keretében a szabadkai közönségnek két belgrádi együttes mutatkozott be, az E-play és az Artan Lili, a fesztivál versenyprogramjában pedig nyolc szerb, horvát és macedón zenekar lépett fel.

Az idei fesztiválra 21 együttes nevezett be, az Armand Mesaroš, Dejana Baltes és Dario Kostić összetételű zsűri nyolcat válogatott be a műsorba. Ezek a čačaki Slonz, az užicei Eastock, a belgrádi Dogs in Kavala és a Phobos, a szabadkai Iz principa sekstet és a Sirius, a szkopjei Monoglitch, valamint az eszéki Harvo Jay. Számos védnök mellett a fesztivál megrendezését Szabadka Városa 475.000 dinárral támogatta.

Az Ifjúsági Dalfesztivált először 1961-ben rendezték meg Szabadkán és az egykori Jugoszlávia területéről számos fiatal pop-rock együttes karrierjének a kezdetét jelentette.

Húsz évnyi szünet után 2011-ben szemleként tartották meg az Ifjúsági Dalfesztivált, amelyen ma már ismert és neves énekesek és együttesek léptek fel az egykori Jugoszlávia területéről. Az ötlet Kovács Kornéltól és Lengyel Gábortól eredt, hogy segítsék a fiatal dalszerzők és együttesek érvényesülését, a legutóbbi három évben pedig az Ifjúsági Iroda vállalta magára a fesztivál megszervezését.