Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Oktatási hírek

Fogadták a Baden-Württemberg-i Dunamenti Svábok Kulturális Alapítványának küldöttségét

2017.05.27.

Zagorka Panić, Szabadka Város menedzsere, továbbá Miroslava Babić, Srđan Samardžić és Nataša Aleksić, a Városi Tanács kultúráért, turizmusért, beruházásokért, nemzetközi kapcsolatokért és oktatásért felelős tagjai ma a Városházán találkoztak a Duna menti svábok Baden-Württemberg-i székhelyű kulturális alapítványának a küldöttségével, amelyet Julian Würtenberger, a Baden-Württemberg-i Szövetségi Tartományi Belügyminisztérium adminisztratív vezetője, a miniszterhelyettes és az Alapítvány Tanácsának az elnöke, továbbá a szabadkai Maria Theresiopolis Német Egyesület képviselői alkottak.

11076_1.jpg

Miroslava Babić üdvözölte a városunkba először látogató vendégeket, kiemelve, hogy a találkozó jó alkalom arra, hogy tájékoztassa őket a Szabadka Városa és Németország közötti együttműködésről az oktatás és a gazdaság terén.

Nataša Aleksić elmondta, hogy a Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény Hüvelyk Panna Óvodájában működő, kétnyelvű, szerb-német illetve magyar-német nyelvű csoportok mellett az Október 10-e és a Majsai Úti Általános Iskolában a szülők kérték, hogy idegen nyelvként a diákok a német nyelvet tanulják.

A megbeszélésen szó volt a kétszakos képzésről városunkban, illetve arról, hogy miként őrizhetők meg a régi mesterségek, illetve hogy miként motiválhatók a tanulók arra, hogy szakmunkás-képző iskolákba iratkozzanak. A küldöttséget tájékoztatták arról, hogy Szabadka Városa a hiányszakmákra iratkozó tanulók számára havi 3.000 dináros ösztöndíjat biztosított.

Zagorka Panić elmondta, hogy Szabadka büszkesége a kisbajmoki Ipari övezet, ahol jelenleg mintegy hatezren dolgoznak.

Srđan Samardžić emlékeztetett rá, hogy a kisbajmoki Ipari Övezetben működő 11 nagyvállalat közül négy Németországból érkezett.

- Szabadka kész az új befektetők fogadására, mivel az Ipari övezetben van még szabad terület.  A Város a Szerb Köztársasággal együttműködve igyekszik megteremteni az összes infrastrukturális feltételt, hogy minél több befektetőt vonzzon ide – emelte ki Samardžić, hozzátéve, hogy Szabadka számára előnyös Palicsnak, mint idegenforgalmi célállomásnak a közelsége is.

A németek Maria Theresiopolis nevű egyesületének képviselői a vendégeket tájékoztatták az Egyesület tevékenységéről és köszönetet mondtak a Szabadka Városa által nyújtott támogatásért.