Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Művelődési hírek

Fogadás az orosz Csajkovszkij város küldöttségének a tiszteletére

2017.05.30.

Zagorka Panić, Szabadka Város menedzsere, Miroslava Babić és Srđan Samardžić, a Városi tanács két tagja, valamint Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára ma a Városháza Zöld termében megbeszélést folytatott az oroszországi Csajkovszkij Város küldöttségével, Ogleznyeva Irina Jurjevnával, Csajkovszkij városi körzet helyettes vezetőjével az élén.

11085_1.jpg

Zagorka Panić üdvözölte – ahogyan mondta – a testvéri és baráti Oroszországból érkezett vendégeket, majd hozzátette, hogy reményei szerint az elkövetkező időszakban együttműködés jön létre Szabadka és Csajkovszkij városok között az oktatás, a kultúra, a mezőgazdaság és az egészségügy terén.

Jasmina Stevanović kiemelte, hogy Szabadkán közel 100 diák tanulja második idegen nyelvként az oroszt, mégpedig a györgyéni Vladimir Nazor Általános Iskolában. Emlékeztetett rá, hogy a korábbi években orosz nyelvet tanultak az Ivan Sarić Műszaki Iskolában és a Svetozar Marković Gimnáziumban.

- A szakelőadói káder hiánya az egyik oka annak, hogy az orosz nyelv eltűnt a szabadkai iskolákból, kívánalmak és a kezdeményezések ellenére, hogy a szabadkai tanulók számára tegyék lehetővé az orosz nyelv tanulását. Az oktatás mellett a két nép együttműködésére lehetőséget nyújt elsősorban a kultúra, mégpedig a Szerb-orosz Bartáti Társaság tevékenységén és munkáján keresztül, amit a Város évek óta támogat a kulturális projektek pályázatalapú társfinanszírozására biztosított eszközökkel. A kultúra jelenti a két nép és a két ország számára az együttműködés útját – hangsúlyozta Jasmina Stevanović.

Miroslava Babić javasolta, hogy Szabadka és Csajkovszkij létesítsen kulturális együttműködést, majd rövid ismertette városunk lehetőségeit a kulturális turizmus terén.

Srđan Samardžić meghívta a vendégeket, hogy látogassanak el a 11. Nemzetközi és Regionális Vásárra, a SuSajam 2017-re, amely 2017. június elsején nyílik meg, s amelyen 200 kiállító mutatkozik be.

A Csajkovszkijból érkezett küldöttség bemutatta oktatási és kulturális intézményeit és kifejezte készségét a diákcserén keresztül megvalósuló együttműködés felújítására.

A házigazdák alkalmi ajándékokkal kedveskedtek az oroszországi vendégeknek, akik szabadkai beszélgetőtársaiknak eredeti ajándékokat készítettek Csajkovszkij körzetéből.