Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt a 11. Nemzetközi és Regionális Vásár, a SuSajam 2017

2017.06.01.

A Sportcsarnokban ma megnyílt a 11. Nemzetközi és Regionális Vásár, a Susajam 2017, amelyen szombatig, június 3-ig mintegy 1.400 négyzetméteren több mint 50 standon közel 200 kiállító mutatkozik be hét országból. Ezek Svédország, Magyarország, a boszniai Szerb Köztársaság, Montenegró, Horvátország, Románia és Szerbia. Az idei vásár partnervárosa a svédországi Sandviken, amellyel Szabadka Városa együttesen vesz részt annak a hároméves programnak a megvalósításában, amelyet a vállalkozásfejlesztés, a demokratikus kapacitások, valamint a nők politikai döntéshozatalban való részvételének az erősítése céljából hagyott jóvá a Svéd Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség.

11092_1.jpg

A rendezvényt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere nyitotta meg, kiemelve, hogy a szabadkai Vásár Szabadka Város, a Tartományi Gazdasági és Turisztikai Titkárság, valamint a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat következetes törekvéseit tükrözi, hogy az ilyen jellegű rendezvényekkel a vásárvárosok térképén az országban és a térségben is elfoglalja megérdemelt helyét.

Laban polgármester leszögezte, hogy ennek a célnak az eléréséhez, a Vásár népszerűsítéséhez és színvonalához társszervezőként hozzájárult az Észak-Bácskai Körzeti Gazdasági Kamara is, amely a vásárszervezésben való tevékeny részvételével biztosította nagyszámú partnerének, illetve a szerbiai és a térségi gazdasági kamaráknak a megjelenését, majd hozzátette, hogy a Vásár a térség gazdasági történéseinek a népszerűsítése révén az elmúlt 10 év alatt a gazdasági szakemberek találkozásának és kapcsolatfelvételének a helyszínévé vált.

– A Nemzetközi és Regionális Vásár, a SuSajam jelentősége abban is kifejezésre jut, hogy népszerűsíti a régió gazdasággal kapcsolatos stratégiai céljait, amelyek összhangban vannak országunk gazdaságpolitikájával. Úgyszintén ösztönzi a regionális gazdasági együttműködést, amely fontos mind városunk, mind pedig az ország számára, de ösztönzőleg hat a gazdaságra is különösen a gazdaságilag előnyös területeken, ez pedig az élelmiszeripar, a fém- és villamosipar és a turisztikai kínálat – emelte ki Bogdan Laban.

Elmondta, hogy az idei vásár központi témája a turizmus, amely mind fontosabb gazdasági ágazattá válik, egy olyan területté, amely jelentős potenciállal rendelkezik a régió összekapcsolásában és fejlődésében.

– Amellett, hogy intenzíven dolgozunk a befektetők megnyerésén, a meglevő munkahelyek megőrzésén és újak megteremtésén, a kis- és közepes vállalatok támogatásán, a jelenlegi szabadkai városvezetés által irányított program egyik prioritása az ismert turisztikai célállomás, Palics infrastrukturális fejlesztése. Csak 2017-ben mintegy 120 millió dinár értékű beruházásokat tervezünk a létesítményekbe és az infrastruktúrába, ami a turisztikai kínálat minőségi javulását eredményezi – mondta Laban polgármester.

11092_2.jpg

Ivan Đoković, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi gazdasági és turisztikai titkár emlékeztetett rá, hogy a szerb Kormány tavaly fogadta el a Szerb Köztársaság 2016-tól 2025-ig szóló turizmus-fejlesztési stratégiáját, amelyben a stratégia által kulcsfontosságúnak tartott 18 szerbiai idegenforgalmi desztináció között szerepel Szabadka, Palics és a Tiszamente.

– A tartományi Kormány az elkövetkező időszakban kiemelten foglalkozik majd a Szabadka-Palics-Tiszamente turisztikai klaszter fejlesztésével. Úgy véljük, hogy nemzetközi keretek között is új turisztikai keresletet generálhatunk, amely azt eredményezi, hogy Szabadka nemzetközi turisztikai célállomássá válik, nem pedig csupán gravitációs térség lesz a Szerb Köztársaságban, illetve a Vajdaságban – mondta Đoković.

Slobodan Vojinović, az észak-bácskai Körzeti Gazdasági Kamara megbízott igazgatója szerint jó gazdaság nélkül semmi jó nem létezik egy adott országban.

11092_3.jpg

– Szerbia nem maradhat gazdasága nélkül, ezért szívesen látunk minden befektetőt, aki ebben az országban a mi előírásaink szerint tevékenykedik, amely a miénk, előírásaink pedig egyébként is össze vannak hangolva az Európai Unióval. Versenyképességünket mindenki előtt a tálcára helyeztük. Egyenrangúak vagyunk a világpiacon, noha nem rendelkezünk olyan feltételekkel, mint a fejlett országok – mondta Vojinović.

A Vásár megnyitóján az egybegyűltekhez szól Jan Lundin, Svédország szerbiai nagykövete is.

A Vásár 10-től 19 óráig látogatható. A belépés díjtalan. A Vásár záróünnepségére, az elismerések és jutalmak átadására szombaton, június 3-án 13.30 és 15.00 között kerül sor.

11092_4.jpg