Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Fogadás a svéd nagykövet tiszteletére

2017.06.01.

Bogdan Laban, szabadkai polgármester és munkatársai, valamint Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője ma a Városházán találkozott Jan Lundinnal, a Svéd Királyság szerbiai nagykövetével. A találkozón jelen volt Sandviken svéd város küldöttsége is, amellyel Szabadka Városa 2014. június 6-án szándéknyilatkozatot írt alá olyan projektekben való együttes fellépésről, amelyek célja a vállalkozások fejlesztése a tudás és a tapasztalatok átadásával, s amelyek az Európai Unió által finanszírozott programok megvalósítására irányulnának.

11093_1.jpg

Dragi Vučković a találkozót követően a sajtó képviselőinek elmondta, hogy Szabadka a sandvikeni partnerekkel példa lehet a jó gyakorlatra, hogyan kell együttműködni a helyi önkormányzatok összekapcsolódásában.

- A további megbeszélések tárgyát képező témák is aktuálisak, ezek pedig az energiahatékonyság, az ökológiai újítások és a megújuló energiaforrások. Ezeken a területeken keresünk partnereket a szabadkai önkormányzatból, hogy összekössük őket a sandvikeni önkormányzattal a közvetlen üzleti párbeszéd kialakítása érdekében, illetve hogy támogassuk őket a harmadik piacokon történő együttes fellépésre irányuló projektekben – mondta Vučković.

Lundin nagykövet e,lékeztetett rá, hogy Svédország idén ünnepli a Szerbiával való diplomácia kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját, s bejelentette, hogy ebből az alkalomból több jelentős eseményt szerveznek.

Az IKEA augusztusban megnyitja első szerbiai áruházát, én pedig azért jöttem, hogy jobban megérthessem, miként sikerült Szabadkának sikeresen fejlesztenie az együttműködést a svéd Sandviken várossal. Ez az az önkormányzati szintű diplomácia, amely kifejezetten egészségesen hat a viszonyokra egész Európában – mondta Jan Lundin.

Anders Landel, Sandviken Város Európai Ügyekkel Foglalkozó Irodájának vezetője kiemelte, hogy Szabadka és Sandviken a gazdasági szakembereknek a fenntartható fejlődés terén való együttműködésre helyezte a hangsúlyt.

- Fontos számunkra, hogy részt vegyünk a szabadkai vásáron, hogy a vállalkozók számára lehetővé tegyük az ismerkedést, az új projektek megvalósításával kapcsolatos megbeszéléseket – mondta Landel.

11093_2.jpg