Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Művelődési hírek

Megkezdődött a kínai kultúra hete

2017.06.05.

A tavaszi fesztiválnak, illetve a kínai újévnek – a kínaiak legfontosabb hagyományos ünnepének - szentelt fényképkiállítás megnyitásával a Szabadegyetem kiállítótermében ma megkezdődött a kínai kultúra szabadkai hete.

11104_1.jpg

Miroslava Babić, a Városi Tanács kultúráért felelős tagja Bogdan Laban szabadkai polgármester és az önkormányzat nevében üdvözölte a vendégeket, köztük Xu Hongot, a Kínai Népköztársaság belgrádi nagykövetségének művelődési tanácsadóját, kiemelve, hogy Kína története az egyik legősibb civilizáció története, gazdag kulturális örökséggel és hagyományokkal.

Mint mondta, a kiállított fényképek ennek a 4000 éves fesztiválnak a megünnepléséről készültek szerte a világban, és betekintést nyújtanak a kínai nép pszichológiájába, esztétikájába, örökségébe és kultúrájába. A fényképek a kínai kultúra esszenciájának a titkait és szépségeit, az ősök hagyatékának a megőrzését, a nép történetét tárják elénk.

– Remélem, hogy a tüzes kakas évében is mindinkább jelen leszünk egymásnál a kulturális-művészeti tartalmakon keresztül, ezáltal is erősítve a Szerbia és Kína közti hagyományos barátságot - mondta Miroslava Babić.

Xu Hong a fényképkiállítás megnyitásakor köszönetet mondott a szervezőnek, a Szabadegyetemnek a kiállítás előkészületeibe fektetett erőfeszítésekért, hangsúlyozva, hogy a kínai kultúra hete alatt, június 5-e és 9-e között az Eurocinema Moziban öt újabb gyártású kínai filmet mutatnak be.

- A kiállított fényképek és a filmek bemutatják a kínai kultúra és a szokások egy részét, s remélem, hogy ez a hét alapul szolgál a kínai történelemmel és kultúrával való jobb megismerkedéshez – hangsúlyozta Xu Hong.

A hét folyamán az Eurocinema Moziban 17 órától öt kínai filmet vetítenek, a belépés díjtalan.