Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt az Ametek üzleti kampusza

2017.06.07.

Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnöke ma Szabadkán a kisbajmoki Ipari Övezetben megnyitotta az Ametek gyár kampuszát. A 10.000 négyzetméteres új iroda- és termelőcsarnok megnyitóján jelen volt Kyle Scott, az USA szerbiai nagykövete, Goran Knežević gazdasági miniszter, Igor Mirović, a tartományi Kormány elnöke, Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Timothy Jones, az Ametek EMG elnöke, Slobodan Anić, a szerbiai Ametek igazgatója és Dragan Nagulić, a gyár igazgatója.

11105_1.jpg

Vučić köztársasági elnök az Ametek dolgozóihoz szólva elmondta, hogy nélkülük senki sem szeretne Szerbiában beruházni.

- Büszke vagyok a munkájukra és háromszor is többen lesznek itt. A jövőre várva nem lesz semmi, de ha szorgalmasan dolgozunk, szép jövő vár ránk – üzente Aleksandar Vučić, majd köszönetet mondott az amerikai nagykövetségnek, amely – mint mondta – folyamatosan munkálkodik az új befektetők idetelepítésén.

Emlékeztetett rá, hogy a szerb Kormány nem biztosított támogatást, mint a vállalatok többsége számára, majd köszönetet mondott az Ametek vállalatnak, amiért célállomásnak találta Szerbiát, s hogy más beszállítókat is megpróbál ide vonzani.

- Elégedett vagyok, hogy beszélhettem a dolgozókkal, akik Szabadkáról és a környező településekről, Nagykikindáról és Topolyáról érkeztek. Örülök, hogy itt egyformán, egyetértésben és a lehető legjobb módon dolgoznak magyarok, szerbek, horvátok... - hangsúlyozta Vučić elnök.

Igor Mirović megköszönte az Ametek vállalatnak amiért úgy döntött, hogy tőkéjét Szabadkán fekteti be.  

- Számunkra ez fontos döntés, mert az Ametek nem csak nyereséget valósít meg a tőkebefektetéssel, hanem az adók és illetékek révén a mi költségvetésünk is töltődik – emelte ki Mirović, hozzátéve, hogy ez hozzájárul a Szabadkán megvalósuló nagy beruházásokhoz is, mint amilyen a Népszínház, Palicson az épületek felújítása és újak építése és a 10-es közúti folyosó Y-elágazásának befejezése.

Mindez hozzájárul ahhoz, hogy Szabadka, a Vajdaság és Szerbia sokkal jobban nézzen ki a jó gazdasági eredményeknek köszönhetően, amelyeket elsősorban a nemzeti kormány ért el az elmúlt néhány évben.

Pásztor István elmondta, hogy Szabadkán újraiparosodás zajlik, az Ametek új gyári kampuszának a megnyitása pedig nem csak új munkahelyeket és termékeket jelent, hanem impulzus az egész szabadkai társadalom felé.

Elmondta, hogy Szabadka, a vajdaság és Szerbia jó hely az üzletre és a munkára és arra kérte az Ameteket, hogy győzze meg partnereit a szerbiai befektetésekre.

Kyle Scott megdicsérte a szerb Kormányt és Vučić elnököt a szerbiai üzleti környezet előmozdításáért és az amerikai cégeknek a szerbiai működéshez biztosított kedvező körülményekért.

Hozzátette, hogy az amerikai befektetések értéke Szerbiában megközelíti a négymilliárd dollárt, s hogy az itt működő amerikai vállalatokban több mint 17 ezren dolgoznak.

- Készek vagyunk együttműködni a szerb Kormánnyal és a gazdasági szakemberekkel azért, hogy új befektetőket bátorítsunk az idetelepülésre – mondta Scott nagykövet.

Timothy Jones, az Ametek Elektromechanikai Csoport elnöke megállapította, hogy Szerbia olyan ország, amelyben az emberek a munka és a család felé fordulnak, és hozzátette, hogy a vállalat célja a közeljövőben 60 százalékkal megnövelni a külföldi eladásokat.

- Ez az új szerbiai gyár segítségünkre lesz a kitűzött cél elérésében. Szeretnék köszönetet mondani a csodás vendéglátásért és már előre örülök az újabb szerbiai látogatásoknak, az önök kultúrája és szokásaik jobb megismerésének – mondta Jones.

Slobodan Anić elmondta, hogy az Ametek cég legnagyobb értéke a tudás megosztása, s hogy derűlátó emberek irányítják, akiknek van jövőképük, ami nem lenne lehetséges a tartományi és a köztársasági hatalom támogatása nélkül.

Szavai szerint a 300 munkahely és a 15.000 négyzetméter csupán az Ametek első lépése, hiszen még nagyon sokáig fog itt működni.

Anić elmondta, hogy az Ametek és a szabadkai Rotary klub a 2017/18-as tanévben bizonyos eszközökkel fog támogatni hat-hat szegényebb sorsú tanulót, akiket pályázat útján fognak kiválasztani.

Az amerikai Ametek cég székhelye Philadelphiában van, éves forgalma mintegy ötmilliárd dollár és világszerte 50.000 alkalmazottja van. Az Ametek különböző motorok globális gyártója, amely termelésének 40 százalékát az amerikai piacon értékesíti, a többit pedig Ázsiában és Európában.

Az Ametek által használt új iroda- és termelőcsarnok tulajdonosa a szabadkai SMB gradnja.

11105_2.jpg