Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Palicson tudományos nemzetközi tanácskozás kezdődött Igazságügy és a sajtó címmel

2017.06.08.

A palicsi Öko Központban ma megkezdődött a 29. nemzetközi tudományos tanácskozás Igazságügy és a sajtó címmel, amelyet a Kriminológiai és Szociológiai Kutatóintézet szervez a Szerb Köztársaság Oktatási, Tudomány- és Technológiai Fejlesztés-ügyi Minisztériumával és az EBESZ szerbiai missziójával együttműködve. A kétnapos tudományos tanácskozás megnyitóján jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke.

11110_1.jpg

- Az igazságügy és a sajtó a demokrácia két tartóoszlopa. Eszközük a jog és az igazság, együttműködésük pedig szükséges, mivel összeköti őket a közvélemény előtti felelősség – mondta Pásztor a tanácskozás megnyitásakor.

Mi – mint mondta – mindannyian olyan társadalomra törekszünk, amelyben az igazság uralkodik, és amelyben szabadon kifejezésre juttatható az akarat, de gyakran megfeledkezünk a felelősségről.

Nagyon gyakran megfeledkezünk arról, hogy a nyilvános beszéd és véleménynyilvánítás jogával és szabadságával élve önmagunkban meg kell teremtenünk a felelősség korlátait, hiszen ezzel a közvéleményt formáljuk - emelte ki Pásztor István.

Laban polgármester azt mondta, hogy a nemzetközi találkozó – amelyen együtt vitáznak az igazságügy, a tudomány és a sajtó képviselői – témája jelentős és időszerű, többek között azért is, mert az igazságügynek és a sajtónak a polgárok érdekében együtt kellene működnie a bűnözés, a korrupció és más törvénytelenségek elleni harcban.

- A tanácskozáson megvitatják, hogy a sajtó hogyan tájékoztatja a nyilvánosságot és formálja a közvéleményt az ügyészségek és a bíróságok munkájáról, illetve általában a bűnözésről az ezen a területen uralkodó állapotok javítása érdekében, és külön figyelmet szentelnek az igazságügy és a sajtó közötti kapcsolatok javításának. Mindezek a kérdések szerepelnek az Európai Bizottság ajánlásai között, amelyeket a Szerb Köztársaság hajt végre a 23. fejezettel kapcsolatos tevékenységi terv aktivitásaitól vezérelve – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Dr. Ivana Stevanović, a Kriminológiai és Szociológiai Kutatóintézet igazgatója szerint az igazságügy és a sajtó kapcsolatainak a jövőben az egymás közti bizalomra kell irányulnia, majd hozzátette: ma olyan, mintha két szemben álló félről lenne szó, márpedig az elképzelések szerint ennek nem szabad így lennie.

- Az az elképzelés, hogy a közvélemény érdekében – számunkra egyértelmű, hogy a sajtó alapvető feladata a nyilvánosság tájékoztatása valós és kellő idejű információk szolgáltatásával, miközben tiszteletben kell tartania a szabályokat az igazságügy munkája alapvető elveinek a megőrzése érdekében – hangsúlyozta Ivana Stevanović.

Arthur Graham, az EBESZ szerbiai missziójának jogállamisági és emberi jogi osztályvezetője azt mondta, hogy az EBESZ szerbiai missziója számára ez a konferencia nagyon fontos, mert az ország már több éve támogatja a sajtó szabadságát és függetlenségét, az igazságügy és a sajtó viszonya pedig – mint mondta – bármely társadalomban a jog uralma népszerűsítésének az alapját képezi.