Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

A romák oktatása fontos a szegénységből való kijutásukhoz

2017.06.09.

Dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára, a romák helyzetének a javítására és a roma bekapcsolódás évtizede programjának végrehajtására létrehozott tanács elnöke, továbbá Ilija Đukanović, a Városi tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja, valamint Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja ma Szabadkán ellátogatott a Roma Képzési Központba.

11119_1.jpg

Ivanišević elmondta, hogy a Roma Képzési Központ az önkormányzattal való együttműködés és az integrálódás jó példája, s hogy az Európai Unió eszközeiből bizonyos összeget jóváhagynak a központ számára.

Az államtitkár a jelenlevőknek kifejtette, hogy a romák és roma családok lakáskérdésének a megoldását célzó projektre, amelyet a német Help Humanitárius Szervezet valósított meg, az Unió 2,5 millió eurót biztosított, a szerbiai romák oktatási lehetőségeinek és integrációjának az előmozdítására, a fiatal romák támogatására és a hazatérők reintegrálódására a német szövetségi kormány 2,4 millió eurót különített el.

Nenad Ivanišević kiemelte, hogy az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás, az egészség- és a szociális védelem a romák szerbiai társadalmi felzárkózási stratégiájának a legfontosabb elemei. Emlékeztetett rá, hogy a szerb Kormány június 7-i ülésén meghozta a Stratégia végrehajtásának tevékenységi tervét, ami a köztársasági Kormány elkötelezettségét és gondoskodását bizonyítja a romák helyzetének a javítása iránt.

Ilija Đukanović elmondta, hogy több szerv és szervezet is részt vett a romák helyzetének a javítására irányuló tevékenységi terv kidolgozásában.

Az elkövetkező időszakban – mondta Đukanović - a romák helyzetének az előmozdítására irányuló helyi tevékenységi tervet megvitatják a Városi tanács és a helyi képviselő-testület tagjai is, elfogadását követően pedig lehetőség nyílik a különböző alapok eszközeinek a megpályázására is.

A Roma Képzési Központ civil szervezetként 2005-ben jött létre a romáknak a helyi társadalmi közösségbe való bekapcsolódásának előmozdítása, az előítéletek nélküli társadalom kiépítése érdekében.

11119_2.jpg