Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Események

Édes hétvége Palicson

2017.06.09.

A cukorbeteg gyermekek és fiatalok Plavo srce 024 – Kék Szív nevű egyesületének szervezésében a Palicsi Öko Központban rendezték meg az Édes hétvége rendezvényt. Az eseményen jelen volt dr. Nenad Ivanišević, munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociális-ügyi államtitkát, valamint Horvát Tímea alpolgármester.

11122_1.jpg

Nenad Ivanišević a rendezvény megnyitásakor elmondta, hogy a humanitás és a szolidaritás szavak jellemzik a legtalálóbban az ilyen eseményeket.

- Az az elképzelés, hogy tevékenyebben kapcsolódjunk be a cukorbetegségben szenvedő gyermekek védelmébe. Minisztériumunk foglalkozik a gyermekek védelmével, s szándékunkban áll erősíteni a cukorbetegséggel kapcsolatos tudatot, mit jelent a megelőzés, és miként lehet ezzel a betegséggel élni. A család védelme, a gyermekekről való gondoskodás minisztériumunk munkájának fontos eleme. Léteznek alapok, pályázatok, meg kell nézni, hogyan lehet pályázni, mi pedig betöltjük a kapocs szerepét - mondta Ivanišević.

Horvát Tímea kiemelte, hogy Szabadka Városa mindig is támogatja az ilyen rendezvényeket, hogy ismeri a Kék Szív egyesület munkáját, s hogy nagyon fontos a szülők hálózatosodása, s hogy együtt tevékenykedjenek a gyermekek és a fiatalok cukorbetegségének a megelőzésén.

- Örülök, hogy a gyermekek együtt vannak, s hogy lehetőséget kaptak kreatív műhelyeken és előadásokon keresztül megismerkedni az egészséges táplálkozással és életmóddal – mondta Horvát Tímea.

Nebojša Bulatović, a Kék Szív 024 Egyesület elnöke elmondta, hogy a szervezet 2013-ban jött létre, amikor néhány szülő kezdett foglalkozni a gyermekek és a fiatalok 1-es típusú diabéteszével.

- Addig tevékenyen, megfelelő módon senki sem foglalkozott ezzel a betegséggel. Később bekapcsolódott az önkormányzat, helyiségeket kaptunk Szabadka Várostól, ahol megrendezzük a képzéseket és a kreatív műhelyeket. Jelenleg az egyesületnek 56 gyermek és fiatal tagja van, noha az adatok szerint Szabadka területén a gyermekek és fiatalok körében az 1-es típusú diabétesz 120 esetét tartják nyilván.

A cukorbeteg gyermekek szüleinek minden szegmensben támogatásra van szükségük, mert egy gyógyíthatatlan és súlyos betegségről van szó, amely nem fáj, csendben támad és lerombolja az ereket, a veséket és más szerveket ha nem gondoskodunk megfelelően az egészségünkről – mondta Bulatović.

A rendezvényen jelen volt Nataša Aleksić és Ilija Đukanović, a Városi Tanács oktatásért valamint szociális-védelemért és egészségügyért felelős tagja is.