Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

A család erősítése az autistákat segítő városi egyesületben

2017.06.24.

Dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára, valamint Ilija Đukanović és Nataša Aleksić, a Városi Tanács szociális-védelemért, illetve oktatásért felelős tagja ma ellátogatott az autistákat segítő szabadkai városi egyesületbe.  Az ágazati minisztérium a fogyatékkal élő szerbiai személyek helyzetének a javítására kiírt 2017. évi pályázat keretében az egyesület tevékenységére, illetve A család erősítése az autisták támogatásaként elnevezésű projektjére 426.000 dinárt hagyott jóvá. A program az autisták napközis tevékenységét, az egyéni és csoportos pszichológusi terápiákat, a csoportműhelyeket és az autisták családjainak a tanácsadását öleli fel.

11166_1.jpg

A Minisztérium az előző három évben nagy érdeklődést tanúsított a szabadkai projektek iránt, amelyekre több mint kétmillió eurót hagyott jóvá - mondta Nenad Ivanišević.

-Július folyamán ki kellene írnunk a közbeszerzési pályázatot a Harcosok Sorakozója-lakótelepi orvosi rendelő, valamint a Đuro Salaj ÁI tornatermének az építésére, és számításaink szerint rövidesen Szabadka polgármesterével és az USAID képviselőivel megkezdjük a tárgyalásokat a szabadkai Mentőállomás új épülete első ütemének az építéséről. Ez azt mutatja, hogy a Kormány és a Minisztérium mennyire elkötelezett Szabadka polgárai szükségleteinek a kielégítés iránt – mondta Ivanišević.

A szabadkai önkormányzat a társadalmi, humanitárius tevékenységre kiírt 2017. évi pályázat keretében 388.000 dináros támogatást hagyott jóvá az egyesület számára A szivárványon túl és az Ismerjük meg az autizmust elnevezésű projektekre – emelte ki Ilija Đukanović.

-A Szivárványon túl elnevezésű projektre 260.000 dinárt hagytunk jóvá. Ennek keretében az egyesület napi tevékenységét, az egyesületi tagok, a gyermekek és a szülők különböző kreatív műhelymunkákba való bekapcsolását támogatjuk. Az Ismerjük meg az autizmust elnevezésű projekt keretében különböző munkalapokat és gyakorlófüzeteket készítünk, megszervezzük az egyesületi látogatást az általános iskolákba a különböző képzések, tanfolyamok révén, továbbá egy rövidfilm készül az egyesületről és az autizmusban szenvedőkről – mondta Đukanović.

Suzana Skenderović, az Autizmus Városi Egyesület elnöke mondott köszönetet az ágazati minisztériumnak és Szabadka Város képviselőinek a támogatásért, kiemelve, hogy valójában senki sem tudja milyen is autistaként élni.

Elmondta, hogy a szülők erősítésére irányuló projekt célja különböző napi tevékenység megszervezése az elkövetkező négy hónapban (8 és 15 óra között). A szülők biztonságos helyre hozhatják a gyermeküket, hogy elintézhessék ügyes-bajos dolgaikat, akár munkaviszonyban vannak, akár nem dolgoznak, s hogy mintegy 40 autista gyermek vehet részt a különböző kreatív műhelymunkákban.

-A gyermekek itt megtanulják, hogyan készítsenek maguknak ebédet, hogyan tehetik rendbe a dolgaikat, hogyan intézzék egyéb teendőiket, mivel célunk felkészíteni őket az önálló életre. A szülők számára pszichológiai műhelyeket, a gyermekek számára pedig pszichológiai, logopédiai és defektológiai foglalkozásokat szervezünk. Küzdelmeikhez meg kell erősítenünk a szülőket, hogy a gyermekek minél tovább maradhassanak családi körben, hogy ne kelljen külön intézmé nyekben elhelyezni őket – emelte ki Suzana Skenderović.