Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A német IB küldöttsége Szabadkán

2017.06.27.

Ilija Đukanović és Nataša Aleksić, a Városi Tanács szociális-védelemért és oktatásért felelős tagja, valamint Nenad Kozomora, a Kolevka Gyermekotthon igazgatója ma találkozott a frankfurti (Németország) Internationaler Bund (IB) nonprofit szervezet küldöttségével, amely kétnapos látogatásra érkezett városunkba.

11176_2.jpg

Ilija Đukanović a Városháza Zöld termében tartott megbeszélést követően a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az IB küldöttségének kétnapos látogatása jó lehetőség Szabadka bemutatkozására, és különösen azoknak a szolgáltatásoknak a megismertetésére, amelyeket a Város finanszíroz a Kolevka Gyermekotthonban és a Gerontológiai Központban.

- A küldöttség látogatásának oka a Kolevka Gyermekotthon tagsága a Karaván 2000 elnevezésű nemzetközi hálózatban, amely 19 ország 22 szociális-védelmi intézményét öleli fel. A Kolevka 2016 óta tagja ennek a hálózatnak. A vendégeket tájékoztattuk arról a kívánságunkról, hogy a hálózat kibővüljön a Gerontológiai Központtal is – mondta Đukanović.

Michael Thiele, az IB sajátos igényű személyek támogatásának regionális menedzsere elragadtatással beszélt a szabadkai fogadtatásról és az itteni hangulatról, hozzátéve, hogy céljuk segíteni a sajátos igényű embereknek életük megkönnyítése érdekében, eredeti közösségükön belül.

- Megvitatjuk a közös projektek lehetőségét. Szükségünk van a helyi politika támogatására és profizmusra, s ha ezt sikerül összhangba hoznunk, akkor valószínűleg sikerül pénzt is találnunk - mondta Thiele.

A vendégek a találkozót megelőzően ellátogattak a Kolevka Gyermekotthonba, ahol nagy érdeklődést váltott ki a szülői kíséret nélkül utazó kiskorú migránsok befogadó központja, a gyermekek napközije 18 éves korig, majd tájékoztatták őket egy lakhatási egység építése iránti szükségletekről is.

- A közeljövőben a szervezettől szeretnénk segítséget kapni az egyik legnagyobb gondunk, a gondozás nélkül maradt sajátos igényű idősebb személyek elszállásolásának a megoldásához – mondta Nenad Kozomora.

A megbeszéléseken jelen volt Petar Balažević, a Gerontológiai Központ igazgatója is. aki szerint aranyat ér a kapcsolatfelvétel, mivel az általa irányított intézmény is szeretne a Karaván 2000 Hálózat tagja lenni.

Az Internationaler Bund egy, a szociális védelemmel és oktatással foglalkozó nonprofit szervezet, emellett segítséget nyújt a sajátos igényű személyeknek, a marginalizált csoportoknak, a fiataloknak, az időseknek és a migránsoknak is.

Az IB 45 gondozási szolgáltatást és segítségnyújtási formát fejlesztett ki és telepített a német városokban. Mintegy 700, az idősek és fogyatékkal élők elszállásolására szolgáló épülettel rendelkezik, továbbá olyan lakóegységekkel, amelyeknek a lakói támogatásra szorulnak és a sajátos igényű személyek számára nappali központokat üzemeltet.