Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a Városi Képviselő-testület 10. ülését

2017.07.06.

A Városi Képviselő-testület 10. ülésén rendeletet hoztak Szabadka Város 2017. évi költségvetéséről szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről, rendelettel adományozták a Díszpolgári címet, valamint a Pro Urbe- díjat, amellett pedig rendeletet hoztak a Palics Ludas Közvállalat, a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat és a szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat igazgatójának a kinevezésére vonatkozó nyilvános pályázat lebonyolításáról. A tanácsnokok egyebek mellett határozatot hoztak a Szabadkai Turisztikai Szervezet megbízott igazgatójának a kinevezéséről.

11189_1.jpg

A Városi Képviselő-testület mai ülésének elején az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik tanácsnoki csoport javaslatára levették a napirendről a 16. és a 29. napirendi pontokat, éspedig a Nyilatkozat meghozatalát a Szabadka város területén migráns családok elhelyezésére szolgáló lakások építésének ellenzéséről, a Nyilatkozat meghozatalát a migránsok és migráns családok Szabadka város területén történő elhelyezésére vonatkozó projektekről, amelyeket külön-külön terjesztett be a Vajdasági magyar Szövetség, illetve a Polgári Szabadkáért Mozgalom tanácsnoki csoportja.

Mivel ez a két napirendi pont dr. Nenad Ivanišević hatáskörébe tartozik, aki a Szerb Kormány által a vegyes migrációs folyamatok megoldására létrehozott munkacsoport alelnöke, a tisztségviselő a mai ülésen kiegészítő információkkal szolgált a tanácsnokoknak.

- Ebben a kérdésben a szerb Kormány az egész világ legnagyobb elismerését érdemelte ki, s el kell mondanom, hogy minderre büszke vagyok – mondta Ivanišević.

Mint mondta, a Norvég Királyság által folyósított bilaterális segítségről van szó, amellyel lehetőség nyílt arra, hogy ha megjelenik valaki a sérülékeny csoportokból, vagyis a gyermeküket egyedül nevelő anyák, vagy a szülői gondoskodás nélkül maradt gyerekek közül, akkor őket a projekt ideje alatt el lehet szállásolni, utána pedig a létesítmény a szociális védelem rendszerében foglalja el a helyét.

Stevan Bakić, az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik tanácsnoki csoport elnöke elmondta, hogy ez a tanácsnoki csoport teljes mértékben támogatja a Szerb Köztársaság Kormányának a munkáját, annak a fennálló migránsválsággal kapcsolatos politikáját.

- Mivel a migránscsaládok elhelyezésére szolgáló létesítmények építésének projektje mögött a Szerb Köztársaság Kormánya áll, tanácsnoki csoportunk számára a napirendben javasolt mindkét Nyilatkozat elfogadhatatlan. Épp ezért az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik tanácsnoki csoport javasolja mindkét pontnak a napirendről való levételét – emelte ki Bakić.

Az ellenzék szerint nincs szükség a migránsok számára szolgáló elszállásolási lehetőségek bővítésére, azt állítva, hogy ilyen a polgárok akarata is. Ezt az állításukat azonban megcáfolták Szabadka polgárai, akik a legutóbbi választásokon Szabadkán a szavazatok 50 százalékával támogattál Aleksandar Vučić politikáját.  

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere elmondta, hogy Szabadkának szüksége van nem csak a tartomány és a köztársaság segítségére, hanem a nemzetközi közösségére is ahhoz. hogy jobb életet biztosítsanak Szabadka polgárainak, mivel az előző hatalom a költségvetésben 13 millió dinárt hagyott és 500 millió dináros kötelezettségvállalást.

11189_2.jpg

– Az európai értékekre esküszünk, és természetesen az élen kell járnunk azokban, de ezt nem lehet úgy kimutatni, hogy azt mondjuk: új lokációt kell keresni a migránsok számára. Kérdem én: Szerbiában melyik lokáció kevésbé lényeges a miénktől? Számomra Szerbiában minden lokáció egyforma, s nekünk példával kell szolgálnunk, hogy mennyire vagyunk európaiak, mennyire vagyunk humánusak, s népként mennyire vagyunk nagyok. Mi ezt történetünk során megmutattuk – hangsúlyozta Laban polgármester.

A mai ülésen jóváhagyták a költségvetés módosítását. A költségvetési eszközök átcsoportosítására az előző évből áthozott el nem költött eszközök újrafelosztása miatt volt szükség, mégpedig a Szabadka Város 2016. évi egységesített zárszámadásának az adatai alapján.

A költségvetés újrafelosztásának másik oka az általános és célirányos átutalások és a városi költségvetési intézményeknek jóváhagyott adományok  elosztása volt, hogy a programtevékenységeket és a projekteket megfelelő határidő belül tudják megvalósítani. Nemzetközi szintről mintegy 88.199.000 dináros donációkra lehet számítani, a köztársasági költségvetésből pedig 20.000.000 dinárra, amit a Sprtcsarnok légkezelő rendszere beépítésének a társfinanszírozására fordítanak.

Ugyancsak szükség volt az egyes költségvetési intézmények esetében a költségvetési bevételek és kiadások szerkezetében bizonyos módosításokra a város jövőbeni zavartalan működése érdekében, mivel az év elején a folyó évi előirányzatok terhére tettek eleget a költségvetési intézmények áthozott kötelezettségeinek.

A Szabadka Város Belső Könyvvizsgálói Szolgálata alapításáról szóló rendelet értelmében ezt a szervezetileg és működésileg független szolgálatot közvetlen költségvetési intézménynek soroltál be.

A módosításokat követően a költségvetési keret 6.603.506.000 dinár, a közvetett költségvetési intézmények javasolt egyéb eszközei 239.088.000 dinárt tesznek ki. A költségvetési keret 341.980.000 millió dinárral lett nagyobb, a növekedés pedig elsősorban az előző évben el nem költött, és áthozott költségvetési eszközöknek tudható be, ami az előző évi zárszámadás szerint 322.356.000 dinár. A költségvetés bevételnövekedésének másik forrása a Város által alapított közvállalatok várt nyereségének egy része a közvállalatok 2016. évi zárszámadásai alapján (a költségvetési bevétel 100 millió dinárral lesz nagyobb).

A tanácsnokok ma szótöbbséggel úgy döntöttek, hogy idén a Díszpolgári címet, amelyet a Szabadka Város belföldi és külföldi tekintélynövelését eredményező kiemelkedő és tartós életműért adományoznak, dr. Andrija Peić Tukuljac okleveles mezőgazdasági mérnök kapja.

A kiemelkedő alkotásokért és tevékenységekért, melyek jelentősen hozzájárulnak Szabadka Város tekintélyének,  anyagi és szellemi értékeinek növeléséhez, idén Pro Urbe díjban részesül Paskó Csaba római katolikus lelkész, karmester és zenepedagógus, Ivan Šarčević amatőr festő és Vékony Lajos képzőművész, keramikus.

Ugyancsak szótöbbséggel fogadták el azt a rendeletet, amellyel a Város vállalja a kötelezettséget, hogy a Díszpolgári cím viselőinek, illetve a Pro Urbe díjasoknak segítséget nyújtson, illetve fedezze a költségek egy részét súlyos betegségük, illetve elhalálozásuk esetén.

A Városi Képviselő-testület 10. ülésén elfogadták mind a 32 napirendi pontot, azokat is, amelyeket utólag iktattak be, mint például a Szabadka Város Turisztikai Szervezete eddigi igazgatójának a felmentésére, illetve ügyvezető igazgatójának a kinevezésére vonatkoztak. A tanácsnokok szótöbbségével a SZTSZ első emberévé Nešo Radulovićot nevezték ki.