Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották az aratóversenyt

2017.07.08.

A györgyéni Munkás Szent József templom melletti földön tartották meg a 49. aratóversenyt, a Dužijanca egyik leglátványosabb rendezvényét. A Dužijanca hagyományos ünnepség, amellyel az aratás végét köszöntik s adnak hálát Istennek az új búzáért. Az idei verseny is a tavalyi győztesek jegyében zajlott. Ezúttal is első lett a szabadkai Marinko Kujundžić és a mérgesi Ruža Juhas. Második helyen végzett a szabadkai Mario Dulić és Suzana Kovačević, a harmadik pedig a györgyéni Davor Balažević és Joca Vuković páros lett. A kézi aratásban 23 aratópár vetélkedett Szabadkáról, Vajdaságból, Bosznia és Hercegovinából, Horvátországból és Magyarországról.

11207_1.jpg

Az aratók a hagyományoknak megfelelően már reggel hat órakor összegyűltek a mezőn, a kötélfonás és a fogaton érkező vendégek fogadását követően megtartották a részaratók szemléjét és elköltötték az aratóreggelit. A szalmaasztalokon szalonna, kenyér, vöröshagyma, aludttej és kútvíz várta a résztvevőket.

Az aratóreggelit követően megalkudott az aratók képviselője, a verseny többszörös győztese, Stipan Kujundžić, és a rendezvény házigazdája, Lazar Cvijanov. Az alku után abban állapodtak meg, hogy minden tizedik kéve gabona az aratóké legyen.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere pásztorharanggal jelezte a verseny kezdetét, aki a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat támogatja a Dužijanca megrendezését, amely Szabadka Város egyik legfontosabb rendezvénye, olyan kincse, amelyre büszkék vagyunk.

11207_2.jpg

- Az elkövetkező időszakban a rendezvény szervezőivel együtt azon leszünk, hogy a Dužijancát beépítsük városunk turisztikai kínálatába, hogy a Szerbiából és a térségből érkező vendégek megismerhessék Szabadka gazdag hagyományait és kultúráját. Hogy megmutassuk, mivel rendelkezünk, márpedig van mit bemutatnunk – hangsúlyozta Laban polgármester.

Dr. Nebojša Kuzmanović, a tartományi Kulturális, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság titkárhelyettese elmondta, hogy ez az olyan rendezvények egyike, amelyekről joggal mondható el, hogy élő hagyomány, s hogy igazi értelemben vett etimológiai rendezvény is, hiszen az itt elő népek hagyományait, kultúráját és szokásait ápolja.

- Ágazati titkárságként természetesen támogatni fogjuk az ilyen rendezvényeket, hiszen az idei a sorrendben 106. Dužijanca, míg a részaratók versenyét 49. alkalommal rendezik meg - mondta Kuzmanović.

Monsignore dr. Andrija Anišić, a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének elnöke emlékeztetett rá, hogy valamikor az aratást csak a szállásokon ünnepelték.

11207_3.jpg

- Szervezetten a Dužijancát először 1911-ben ünnepelték meg, amikor Blaško Rajić plébános megszervezte a gyülekezést és a misét. Továbbra is minden a szállásokon zajlott és csak később nőtte ki magát városi rendezvénnyé sok kiegészítő programmal, mint amilyen az aratóverseny is. Célunk, hogy a fiatalok megőrizzék eleink hagyományait, szokásait, s hogy mindannyian együtt örüljünk az új gabona jó termésének – üzente Anišić.

A mai verseny keretében megtartották a hagyományos tarhonya-főző versenyt, amelyet újdonságként 2015-ben vezettek be. Az idei tarhonya-főző verseny győztese a Sógorok csapata lett, Petar Ištvančić és Vladimir Mamužić összetételben, második lett az Apa és fia csapat, Ivica és Antun Miković, a harmadik helyet pedig a nákófalvi Tűzoltó Egyesület csapata, Petar Kovačević és Mirko Ignjac szerezte meg.

A kézi aratást követően bemutatták a régi gépekkel történő cséplést, a ló- illetve traktorvontatású kévegyűjtést és –kötözést, a körülszántást, a hordást és cséplést. A kicsik hagyományos gyermekjátékokkal szórakoztatták a jelenlevőket és fellépett a hagyományápoló csoport is.

A 2017. évi aratóversenyt a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete szervezte. A rendezvény házigazdája Slavica és Lazar Cvijin volt.

11207_4.jpg