Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt az Egyetemi Evezős Európa-bajnokság

2017.07.13.

A palicsi Vigadó teraszán megnyílt az Egyetemi Evetős Európa-bajnokság, amelyen július 16-g (vasárnapig) 466 evezős egység áll rajthoz 23 európai ország 83 egyeteméről. A Palicsi-tavon eddig megrendezett evezős versenyek közül ezen indul a legtöbb ország. Az észak-bácskai evezős oázis közel 600 versenyzőt, vendéget és más érdeklődőt fogad ezekben a napokban. A verseny szervezője a Szerbiai Egyetemi Sportszövetség, technikai támogatója a Palicsi és a Danubius Evezős Klub, az Európa-bajnokság megrendezését pedig támogatja a Tartományi Sport- és Ifjúságügyi Titkárság, valamint Szabadka Városa.

11224_1.jpg

A megnyitóünnepségen jelen volt Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúságügyi titkár is, aki köszöntötte a résztvevőket, majd emlékeztetett rá, hogy a Titkárság kitűnően együttműködik a szabadkai önkormányzattal mind ennek e versenynek a megrendezésében, mind pedig más, a sporttal és ifjúsággal kapcsolatos tevékenységekben.

– A Tartományi Sport- és Ifjúságügyi Titkárság az Egyetemi Evezős Európa-bajnokságra a tartomány szempontjából különösen jelentős eseményként tekint. Ez kiváló lehetőség az evezőssport fejlesztésére, valamint Palics és Szabadka népszerűsítésére is. Mindannyian rendkívül elégedettek lehetünk a versenyzők számával, a jelenlegi 466 egységgel 23 európai ország 83 egyeteméről, ami eleget mond magának a versenynek a minőségéről is. Vajdaságban ennek a sportnak gazdag hagyományai és olimpiai érmesei is vannak – hangsúlyozta Batez.

Siniša Jasnić, a Szerbiai Egyetemi Sportszövetség elnöke beszélt az Egyetemi Evezős Európa-bajnokság jelentőségéről.

– Szeretnénk, ha a sport visszatérne az egyetemekre, és gratulálunk a szabadkai Közgazdasági Karnak, azon kevesek egyikének, akik ebben sikerrel jártak. Szabadka kitűnő házigazdának bizonyult. Bogdan Laban polgármesterrel, és Nemanja Simovićtyal, a Városi Tanács sportért és ifjúságért felelős tagjával arról beszélgettünk, hogy jövőre esetleg itt rendezzük meg több ezer egyetemi hallgató részvételével a Szerbiai Egyetemi Játékokat – mondta Jasnić.

Nemanja Simović elmondta, hogy a helyi önkormányzat többet fog tevékenykedni a sport és a turizmus összekapcsolásán, hiszen az elkövetkező négy napban szinte az összes palicsi szálláshelyet lefoglalták.

– Az elkövetkező néhány napban több mint 2.000 éjszakázást valósítunk meg, gyakorlatilag minden szálláshely megtelt, beleértve a szabadkai Diákotthont és Egyetemista Otthont is. Folyamatosan szeretnénk tóparti eseményeket szervezni. A vitorlás- és evezős verseny után, néhány napja itt tartották a City games vetélkedőt, az egykori Játék határok nélkül utódját, most pedig ismét egy nagy európai verseny házigazdái vagyunk. A sport mellett Palicson különböző művelődési rendezvényekre is sor kerül. A hét végén kezdődik az Európai Filmek palicsi fesztiválja, a vendégeknek pedig azt tanácsoltuk, hogy maradjanak itt még néhány napot, hogy élvezhessék a palicsi kínálatot – mondta Simović.

Ma önöket versenyzőként, egyetemistaként látjuk vendégül, de őszintén szeretnénk jó házigazdák lenni, hogy néhány év múlva turistaként térjenek vissza hozzánk.

– Azért jöttek városunkba, hogy minél jobb eredményeket érjenek el, mi pedig szeretnénk minél jobb feltételeket biztosítani az önök számára. Rajtunk áll. hogy jó házigazdák legyünk, s már most megbeszéléseket folytatunk arról, hogy jövőre ismét egy nagy egyetemi verseny házigazdái legyünk - emelte ki Simović.

A palicsi Egyetemi Evezős Európa-bajnokság eredményhirdetését és záróünnepségét a Vigadónál ejtik meg 2017. július 16-án, vasárnap, 16.30 és 18.30 között.

11224_2.jpg