Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szentkúton megtartották a Nikola Tesla napokat

2017.07.15.

Gazdag, egésznapos kulturális-művészeti programmal ma Szentkúton a világ egyik legnagyobb tudósa, Nikola Tesla születésének 161. évfordulója alkalmából negyedik alkalommal rendezték meg a Nikola Tesla napokat, a likaiak Lika nevű szabadkai egyesületének a szervezésében. A rendezvény keretében különböző népi sportokban, kődobásban, helyből ugrásban és más versenyszámokban vetélkedtek a résztvevők, a legjobbak pedig serlegeket és érmeket kaptak. A programban részt vettek az óbecsei, dunacsébi, palánkai és szabadkai újítók is.

11226_1.jpg

Srđan Samardžić, a Városi Tanács beruházásokért, nemzetközi együttműködésért és turizmusért felelős tagja köszöntötte a megjelenteket Bogdan Laban polgármester és a maga nevében, majd kiemelte, hogy Nikola Tesla a civilizáció történetének egyik legragyogóbb elméje volt.

Mint mondta, Tesla a mindenkori szerbség egyik legkiemelkedőbb hajtása, Lika büszkesége, a jóság, a becsületesség, a tisztesség, a hazaszeretet és a szerénység legfényesebb példája volt, aki zsenialitásában megtestesítette mindazokat az értékeket, amelyekre őt és bennünket is tanítottak őseink, s amelyekre mi is tanítjuk utódainkat.

-A rendezvény célja megadni a tiszteletet egy olyan embernek, aki tudományos találmányaival adósává tett bennünket és az utánunk következő összes generációt, másfelől pedig egy újabb jelentős eseménnyel még inkább gazdagítani Szabadka kulturális értékeit – mondta Samardžić.

Gratulált a szervezőknek az ötletért és a rendezvény megszervezéséért, valamint mindazoknak, akik támogatták az esemény megrendezését.

A Likaiak Lika Egyesületének elnöke, Miloš Borjan megjegyezte, hogy az idei rendezvény humanitárius jellegű is, mivel a bevétel egy részét a Tedef Efektológiai Támogató és Edukációs Egyesület, valamint az autistákat segítő szabadkai egyesület kapja.

Egy nappal korábban, a Nikola Tesla napok keretében a Városháza előcsarnokában megnyílt a belgrádi Nikola Tesla Múzeum kiállítása, majd az esti órákban tanácskozást tartottak Nikola Tesla élete és munkássága a mai valóság tükrében címmel.