Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt az Európai Filmek 24. Palicsi Fesztiválja

2017.07.15.

Slavko Štimac neves színészünk kapta az európai filmgyártáshoz való kivételes hozzájárulásáért a Lifka Sándor-díjat, majd Enyedi Ildikó magyarországi rendezőnő Testről és lélekről című filmjének a bemutatásával megkezdődött az Európai Filmek 24. Palicsi Fesztiválja.

11227_1.jpg

A nemrégiben felújított Szabadtéri Színpad nézőterén összesereglett filmbarátokat Bogdan Laban polgármester és a maga nevében először Horvát Tímea alpolgármester köszöntötte, majd emlékeztetett rá, hogy Szabadka Város számára milyen jelentőséggel bír ez a fesztivál.

– Számunkra, szabadkaiak számára az európai filmek palicsi fesztiválja különösen jelentős, nem csak azért, mert megalapozta az európai kulturális értékeket, hanem ezért is, mert a filmfesztiválokon nőttünk fel, itt barátkoztunk és tanultunk meg igazi művészi értékeket. Mivel a versenyprogramban olyan alkotások szerepelnek, amelyek az európai emberek sorsával foglalkoznak, rámutatva a másság minden szépségére és fontosságára, Szabadka is épp ezt a teret, ezt a dimenziót szimbolizálja – a másság szépségét és fontosságát – emelte ki Horvát Tímea.

Az Európai Filmek palicsi Fesztiválja – mondta – nem csak film. Ez zene is, turizmus is, nemzetközi együttműködés.

11227_4.jpg

– Számunkra, szabadkaiak számára a palicsi filmfesztivál sokkal több a filmnél. És sokkal több a művészetnél. Ez városunk egyik jelképe is - mondta Horvát Tímea.

Slavko Štimac neves színészünknek az európai filmgyártáshoz való kimagasló hozzájárulásáért odaítélt díjat Mira Banjac, a palicsi filmfesztivál Tanácsának tiszteletbeli elnöke nyújtotta át.

– Slavko, az évek lehetővé tették számomra, hogy útitársad legyek színésszé válásodban gyermekkorodtól egészen a csúcsig. A palicsi fesztivál részesített abban az örömben és megtiszteltetésben, hogy átnyújtsam neked ezt a nagy elismerést. Művészi utad továbbra is nyitva áll, utazz, légy boldog, hiszen megérdemled – emelte ki Mira Banjac.

Slavko Štimac köszönetet mondott Mira Banjacnak, a nagy színésznőnek és kiváló embernek, kiemelve, hogy azt hitte, nem lesz izgatott, de mégiscsak egy kissé lámpalázas.

11227_3.jpg

– Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a világ filmgyártásának egyik úttörőjéről elnevezett díjban részesültem, önöknek pedig abban a megtiszteltetésben volt részük, hogy szabadkaiként polgártársuk lehetett. Emellett még egy megtiszteltetésben lett részem, abban, hogy megnyitottnak nyilvánítsam az Európai Filmek Fesztiválját. Élvezzék a film ünnepének elkövetkező napjait – mondta Slavko Štimac.

Slavko Štimac mellett Christopher Hampton angol rendező részesül Lifka Sándor-díjban, akinek az elismerést pénteken, a fesztivál záróünnepségén adják át.

Az Európai Filmek 24. palicsi Fesztiválján július 15-től július 21-ig 11 válogatás keretében mintegy 80 filmet mutatnak be.

11227_5.jpg