Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották Vladimir Pištalo irodalmi estjét

2017.08.04.

A Városháza Dísztermében ma este bemutatták az olvasóközönségnek Vladimir Pištalo Sunce ovog dana: Pismo Andriću című regényét. A Nobel-díjasunk iránti mély tiszteletet kifejező regény-levél szerzőjét, Vladimir Pištalot, Zoran Hadži Lazin tartományi művelődési titkárhelyettest, Nenad Šaponját, az Agora Kiadóház alapítóját, a Hercegovina Egyesület képviselőit és a megjelent irodalombarátokat Bogdan Laban szabadkai polgármester, az önkormányzat és a maga nevében Miroslava Babić, a polgármester művelődésügyi tanácsosa köszöntötte.

11248_1.jpg

– Furcsa érzés fog el, míg figyelmesen keresem a szavakat arra gondolva, hogy az univerzumból hallgat és néz Ivo Andrić. Ahhoz, hogy Andrićnak merjünk írni, nagyon jól kell őt ismernünk. Elmélyülni hősei lelkületében úgy, ahogyan ő követte hősei tudatának fejlődését. Andrićhoz írt levelével Pištalo azt a látszatot kelti, hogy Andrić velünk van, a mi kortársunk – emelte ki Miroslava Babić.

Hangsúlyozta, hogy Pištalo és Andrić leírásaiban szőnyegen teszünk időutazást Liszabontól Genfig, Berlintől Szarajevóig, Belgrádig (amelyben Kalemegdan jelenti a hajó orrát), Konstantinápolyig és még tovább, kimérten és méltóságteljesen, tisztelve minden vallást és nemzetet.

Sreten Pištalo, a Hercegovina Honi Egyesület elnöke elmondta, hogy Vladimir Pištalo az egyik legjelentősebb kortárs szerb író, aki három regényt írt, s aki a Tesla, portret među maskama című regényéért kiérdemelte a tekintélyes NIN-díjat.

Vladimir Pištalo elmondta, hogy kiváltság a szabadkai Városházán lenni, amely az egyik legszebb szerbiai építmény. Az Andrićhoz írt regényéről elmondta, hogy ezt a kötetet öt évig írta.

– Mindig is azt gondoltam, hogy nem pontos az a mód, ahogyan Andrićról beszéltek. Andrićot rideg, racionális írónak állították be, szerintem pedig egyáltalán nem az. Úgy vélem, hogy Andrić élő, sokkal emotívabb, aki gazdag emberi jóságban, mindenki iránt megértő, hiszen a közmondás is úgy tartja, hogy ha valakit nehéz kiismerni, figyeld meg, hogy kikkel keveredik. Az író pedig a hőseivel keveredik – mondta Vladimir Pištalo.

Andrić hősei sosem a társadalom csúcsáról valók, hanem az aljáról, akik gyakran nem tudják kifejezni magukat, s csak némán élik le az életüket, akik helyett az író szólal meg.

– Szerettem volna rávilágítani arra az Andrićra, aki szereti a napot, a játékot, a tréfát, külön nézetet vall a nőkről, aki a gyakran tévútra vezető szenvedélyen keresztül szemléli őket, de akik nélkül nem látnánk az életet – mondta Vladimir Pištalo.

A Díszteremben helyet foglaló publikumot az irodalmi esten Nenad Šaponja vezette végig, aki kiemelte, hogy ez a Sunce ovog dana: Pismo Andriću /A mai nap napja: Levél Andrićnak/ című regény második kiadása, s hogy az első kiadást néhány nap alatt szétkapkodták.