Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották az idei Dužijanca központi ünnepségét

2017.08.13.

Szabadkán az Avilai Szent Teréz székesegyházban megtartották a 2017. évi Dužijanca központi ünnepségét. A hagyományos rendezvényt 107. alkalommal rendezték meg az aratás befejezése alkalmából, hálát adva Istennek a termésért, különösen a búzatermésért. Az eucharisztikus ünnepet követően az idei legszebb aratópár, Luka Gabrić és Ana Ivanković Radak átadták Bogdan Laban szabadkai polgármesternek az új búzából készült kenyeret. A rossz idő miatt elmaradt a 2017. évi Dužijance résztvevőinek a díszfelvonulása az Avilai Szent Teréz székesegyháztól a Szabadság térig.

11261_1.jpg

Miután átvette a kenyeret és felmutatta azt mind a négy égtáj felé, Laban polgármester elmondta, hogy mindig jó együtt lenni: beszélgetni és megbeszélni dolgokat, barátkozni, együtt dolgozni és együtt ünnepelni, jó, hogy ma azért vagyunk együtt, hogy megünnepeljünk még egy Dužijancát, azt a hagyományos ünnepet, amelyet városunkban az aratás befejezése alkalmából szerveznek immár több mint 100 év óta.

Emlékeztetett rá, hogy Györgyénben idén is megrendezték a hagyományos aratóversenyt, a Dužijanca látványos részét, amelyen úgy arattak, mint régen, s hogy a kézi aratás annak idején a vidék földműveseinek egyik legnehezebb és legfontosabb munkája volt.

- Várták ezt a munkát, készültek rá, amikor pedig befejezték, tudták, hogy lesz kenyerük jövőre is. Ezért is ünnepelték meg nagy örömmel az aratás befejezését, a tanyasi családok ünnepéből nőtte ki magát a Dužijanca, olyan szokássá, amellyel hálát adnak Istennek a búzatermésért – mondta Laban polgármester.

Megállapította, hogy idővel a Dužijanca sokkal több lett, mint népszokás, s hogy a Dužijanca fokozottabb népszerűsítése hozzájárulna a város idegenforgalmi kínálatának a bővítéséhez, annál is inkább, mivel lenne mit megmutatnunk. A polgármester kiemelte, hogy az idei Dužijanca harmincnál is több eseményén nagyon sok fiatal vett részt, ami ugyanakkor örömmel tölt el bennünket, azt jelezve, hogy az aratóünnepség még sokáig lesz a város egyik legfontosabb rendezvénye.

11261_2.jpg

A Dužijanca számára a legfontosabb a szervezők részéről a rendezvény és annak népszerűsítése iránti szeretet és elkötelezettség.  

- A Dužijancának a méltóság, a büszkeség és a hála ünnepeként az együvé tartozást kellene jelképeznie, Szabadkának pedig olyan közösséget, amelyben az emberek tisztelik, megértik és megbecsülik egymást. A szabadkai önkormányzat a jövőben is támogatja a Dužijancát, de minden más összejövetelt és eseményt, amelyek a különböző vidékek hagyományait és kultúráját ápolják, hiszen Szabadka arról ismert, hogy ápolja a bennünket összekötő másságot – üzente Bogdan Laban.

Beszéde végén Laban polgármester köszöntötte a rendezvény szervezőit, a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének tagjait és az idei ünnepet és a szép szokásokat megtestesítő aratópárt, Ana Ivanković Radakot és Luka Gabrićot.

11261_3.jpg

A hálaadó misét, a Dužijanca ünnepének lelki szempontból legfontosabb részét az Avilai Szent Teréz székesegyházban msgr. dr. Vjekoslav Huzak, belovár-körösi püspök celebrálta.

A Dužijance 2017 központi ünnepsége a hagyományos népünnepéllyel ér véget a Szabadság téren, amely jó idő esetén 20 órakor kezdődik.