Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A bunyevácok megünnepelték a Dužijanca napját

2017.08.15.

A Bože pravde himnusz és a Podvikuje bunjevačka vila bunyevác ünnepi dal elhangzását követően ma este a Városháza Dísztermében díszülést tartottak, amellyel a bunyevác nemzeti kisebbség megünnepelte a bunyevácok négy nemzeti ünepének egyikét, a Dužijanca napját. Az új búzából készült kenyeret Suzana Kujundžić Ostojićnak, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnökének Ivana Brančić és Damir Sadojević aratópár, a szabadkai Sándori Művelődési Egyesület tagjai nyújtották át.

11271_1.jpg

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke ebből az alkalomból kijelentette, hogy az évszázadok során a Dužijanca napját különböző módon ünnepelték meg, először a tanyákon, 1911-től pedig a templomban is. Ezt a napot a Bunyevác Nemzeti Tanács 2006 óta nemzeti ünnepként tartja számon.

A hálaadó misét idén először tartották a Ferencesek templomában. Ez fontos jelkép, hiszen épp a ferencesek vezettek bennünket erre a tájra. Remélem, hogy ez szép hagyománnyá válik – hangsúlyozta Suzana Kujundžić Ostojić.

Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke gratulált ünnepük alkalmából a bunyevácoknak az önkormányzat, Bogdan Laban polgármester és a maga nevében, emlékeztetve rá, hogy a Dužijanca, az aratás befejezésének nagy ünnepe a legrégebbi szokások egyike, amely hosszú fejlődési utat tett meg, s hogy a bunyevácok nemzeti létébe olyan mélyen ágyazódott be, hogy immár egyházi, liturgikus jellege is van.

11271_2.jpg

A Dužijancának a bunyevác közösség életében betöltött jelentőségét bizonyítja, hogy a Bunyevác Nemzeti tanács épp ezt, az ünnepi és lelki jellegű szokást kiáltotta ki nemzeti ünnepévé, így ugyanazon a napon ünneplik a búzamezők termékenységét, az új termő évet és a régi szokást, amely egybegyűjti és örömmel tölti el az embereket – emelte ki többek között Bunford Tivadar, hozzátéve, hogy Szabadka Városa a jövőben is támogatni fogja a bunyevác, de minden más, a városban élő nemzeti kisebbség identitásának megőrzését és fejlesztését is.

A Díszteremben helyet foglaló vendégeket köszöntötte Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke, jelenlétükkel pedig még inkább hangsúlyozták az ünnep jelentőségét a tartományi felsőoktatási és tudományos-kutatói titkárság, a művelődési és tömegtájékoztatási, valamint vallási közösségi titkárság képviselői.

A Dužijanca napjának megünneplése díszmenettel kezdődött, amely a Bunyevác Matica elől indult, áthaladt a szabadkai Korzón, majd a téren eljárták a nagy bunyevác körtáncot.

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke, a hagyományoknak megfelelően - megkoszorúzta Blaško Rajić mellszobrát, annak elismeréseként, hogy papként, irodalmárként, hazafiként és hazaszerető emberként kifejtett tevékenységével mély nyomokat hagyott a bunyevácok életében.

A Dužijanca napját, a bunyevác kisebbség nemzeti ünnepét Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én ülik meg.

11271_3.jpg