Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Találkozott Szerbia és Magyarország honvédelmi minisztere

2017.08.19.

Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter ma Simicskó Istvánnal, Magyarország honvédelmi miniszterével találkozott a szabadkai Városházán. A miniszterek a honvédelem, a migránsválság és a terrorizmus elleni közös harc terén való együttműködésről tárgyaltak.

11282_1.jpg

Vulin miniszter a találkozót követően a sajtó képviselőinek nyilatkozva köszönetet mondott Simicskó miniszternek azért a szívélyes és őszinte viszonyért, amelyet Magyarország Kormánya tanúsít a Szerb Köztársaság iránt. Népeink kapcsolatai a történelem során hosszú ideig nem voltak ilyen magas szintűek, emlékeztetett rá Vulin, majd hozzátette, hogy a Szerb Köztársaság elnökének és Magyarország kormányfőjének, Vučić és Orbán urak személyes kapcsolatai is jelentős mértékben hozzájárulnak a két kormány és népeink jó viszonyához.

– Katonaságaink együttműködése kimagasló, különösen pedig titkosszolgálatainké, amikor az illegális migrációról és a terrorizmus elleni harcról van szó. Szerbia felelősségteljes országként a migránsválság terhét nem tolja rá szomszédaira. A terrorizmus elleni harc pedig biztonsági prioritásaink egyike. Számunkra is mindegy, hogy kit fenyegetnek a terroristák – Szerbia-e az, vagy egy másik ország. Számunkra ők egyformán ellenségek – hangsúlyozta Vulin.

Bejelentette, hogy szeptemberben a Szerb Katonaság és a Magyar Honvédség két közös gyakorlatot tart országunk területén, és köszönetet mondott a magyar Kormánynak, amiért katonái továbbra is nagy számban vesznek részt a Koszovó és Metóhia-i KFOR kontingensben.

– Számunkra a Koszovó és Metóhia-i KFOR kötelék csökkentése elfogadhatatlan, akárcsak a misszió megszüntetése. Hálásak vagyunk, amiért Magyarország 373 katonával vesz részt a kontingens tevékenységében. Ugyanúgy reméljük, hogy a magyar Kormány támogatja álláspontunkat, hogy Koszmetnek nincs helye sem az UNESCO-ban, sem pedig az Interpolban. Ugyancsak köszönet illeti Magyarország kormányát a közös békemissziókért és a további együttműködésért – mondta Vulin.

11282_2.jpg

Aláhúzta, hogy büszkék vagyunk a szerbiai magyar kisebbségre, arra, ahogyan fejlődik, ahogyan szeretik országukat és ahogyan szeretik Magyarországot.

– Büszkék vagyunk arra, hogy kijelenthetjük: a legmagasabb szinten viselünk gondot a jogaikról, s hogy ténylegesen igazi hidat alkotnak Szerbia és Magyarország között. Ugyanúgy, mint amilyen biztos vagyok abban, hogy kollégám is hasonlóan gondolkodik a magyarországi szerb kisebbségről – mondta Vulin miniszter.

Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere a találkozóról szólva elmondta, hogy több fontos kérdést érintettek, s hogy egyetértettek abban: polgáraink biztonsága érdekében minél jobb együttműködésre van szükség.

– Beszélgettünk a történelemről és a jövőről is. Mi is egyetértettünk abban, hogy közös jövőnk csak a kétoldalú együttműködésben van. A szerb és a magyar kormány is teljesen elkötelezett ezen célok iránt, a szerbiai magyar és a magyarországi szerb kisebbség pedig mindenképpen az a közös nevező, amely erősíti országaink együttműködését – emelte ki Simicskó István.

A hivatalos megbeszéléseket követően a miniszterek alkalmi ajándékot cseréltek.