Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Átadták a forgalomnak az Y-elágazás Zombori és Topolyai út közti szakaszát

2017.08.22.

Zorana Mihajlović, a Kormány alelnöke, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke és Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma átadták a forgalomnak a szabadkai Y-elágazás Zombori és Topolyai út közti szakaszát. A kiépített szakasz hossza mintegy öt kilométer, az útburkolat szélessége 10,20 méter, a munkálatok értéke pedig áfával együtt 224,3 millió dinár. A kivitelező a szabadkai Vojput Rt. konzorciuma volt.

11286_1.jpg

Ebből az alkalomból Mihajlović miniszterasszony kijelentette, hogy a szerb Kormány célja 2019-ben befejezni a teljes Y-elágazást.

A 6,5 kilométernyi utat 10 hónap alatt fejeztük be, elődeink pedig ezen a szakaszom több mint 20 évig dolgoztak. A Kormány célja 2019-ben befejezni a teljes Y-elágazást, illetve a Szabadkát elkerülő utat, amely összeköti a horgosi és a kelebiai határátkelőket, s amely hozzájárul, hogy a nehéz teherautókat, amelyek nap mint nap áthaladnak Szabadka központján, átirányítsuk az új útszakaszra – mondta Zorana Mihajlović.

Remélem, hogy az infrastruktúra fejlesztése nem marad beteljesületlen álom, s hogy megvalósítunk mindent amit eltervezünk, emelte ki Mihajlović miniszter asszony, kiemelve, hogy Szerbiának szüksége van az utakra.

Nincs egyetlen olyan város sem, amelynek ne lenne szüksége bizonyos elkerülő utakra, mivel a gazdaság lassan ébredezik és fel kell készülnünk az új befektetők fogadására. Az Y-elágazáson jövőre tervezett munkálatok már az év vége előtt folytatódnak. Remélem, hogy minden elkészül a közbeszerzés kiírására, hogy folytassuk az út újabb öt kilométeres szakaszát – mondta Zorana Mihajlović, a Kormány alelnöke.

Pásztor István szerint ez a projekt létfontosságú Szabadka számára mind a gazdaság, mind pedig a városépítés, az élhetőbb város kialakítása szempontjából.

A politika komolyságának mércéje az, hogy teljesíti-e a megállapodásokat. Ezért is állapíthatom meg elégedetten, hogy ez a szakasz a megbeszélt határidő előtt elkészült, így megteremtődnek a feltételek ahhoz, hogy a jövőre tervezett munkálatok már idén elkezdődjenek – mondta a többi között Pásztor István.

Laban polgármester emlékeztetett rá, hogy többévi szünet után 2016 novemberének elején folytatódtak a munkálatok a Szabadkát elkerülő út, az ún. Y-elágazás építése, amellyel elsősorban a nehéz teherforgalmat kell kihelyezni a városközpontból, s összekötni a 10-es közúti folyosón az északi autóutat a kelebiai határátkelővel.

11286_2.jpg

Hangsúlyozta, hogy Szerbia Kormánya és az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium felismerte ennek az útszakasznak a közlekedési, infrastrukturális és gazdasági jelentőségét mind Szabadka, mind pedig a Szerb Köztársaság számára. Ezért döntöttek úgy, hogy ezt a csaknem 27 évvel ezelőtt megkezdett beruházást végre befejezik az elkövetkező néhány évben.

Miután idén március 23-án megnyílt az Y-leágazás első szakasza a Szabadka-dél kijárattól a Békovai úti kereszteződésig, elmondtam, hogy a jelenlegi szabadkai városvezetés számára  a prioritások egyike a városi utak, elsősorban a Tolmin utca, illetve a NIS Petrol Belgrádi úti benzinkútja és a Békovai út közti szakasz rendezése. Nagy elégedettségünkre, de minden polgár örömére is ennek az útszakasznak a felújítása gyakorlatilag befejeződött – mondta Laban polgármester, majd hozzátette, hogy mindaz, amit a jelenlegi szabadkai városvezetés megbízatási ideje elején megígért a polgároknak, meg is valósul, s hogy a szabadkai önkormányzat a jövőben is mindent megtesz a szabadkai polgárok jobb életminőségéért.

Az E75-ös autóút bal pályatestjének építése a kelebiai határátkelő és a Szabadka-dél kijárat közti szakaszon a Zombori úti körforgalom és a Topolyai úti körforgalom között 2017. május 5-én kezdődött és július 31-én fejeződött be, két hónappal a szerződéses határidő lejárta előtt.

 11286_3.jpg