Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött a 16. Interetno Fesztivál

2017.08.23.

Gazdag folklórműsor keretében ma este a Népkör Magyar Művelődési Központban ünnepélyesen megnyílt a 16. Interetno Fesztivál. Miroslava Babić, a Városi Tanács kultúráért felelős tagja az önkormányzat, Bogdan Laban polgármester és a szabadkaiak nevében üdvözölte a hagyományos nemzetközi táncfesztivál vendégeit, résztvevőit és szervezőit.

11288_1.jpg

Az Interetno Fesztiválon immár 16. alkalommal mutatkoznak be a népzene dallamaira 4 szerbiai táncegyüttes, továbbá 7 Magyarországról, Hondurasból, Lettországból, Chiléből, Paraguayból és Mexikóból. A régi mesterségek, az ügyesség és a folklór gazdag  és változatos programjával ápoljuk és őrizzük Szabadka Város gazdag multikulturális történetét – emelte ki Miroslava Babić.

Mint mondta, Szabadka az Aranykapu Játszóház, a hordozós baba klub programjaival, az Etnopoliszban sétálva a kézművesség, a néptáncok, a Fesztiválklub táncházával az elkövetkező napokban a világ kultúrái seregszemléjének a házigazdája lesz.

Szavai szerint a Népkör Magyar Művelődési Központ idén is megtett mindent, hogy megőrizze az Interetno színvonalát és tekintélyét, amelyet a nemzetközi színtéren vívott ki.

11288_2.jpg

 Új kultúrák, nyelvek és emberek megismerése kincs minden ember számára. Reméljük, hogy a dél-amerikai és európai vendégek a vendéglátás, a jóakaratú emberek, a gazdag kulturális örökség, a hagyományok, a tolerancia és együvé tartozás, a másság elfogadása nyitottságának szép emlékeivel távoznak majd, amelyek a világ polgáraivá tesznek bennünket – emelte ki Miroslava Babić, hozzátéve, hogy minden polgárt szeretettel várnak az Etnopoliszban.

Milovan Ognjanović, a Folklór Fesztiválok Nemzetközi Szervezete, a CIOFF szerbiai képviselője a 16. Interetno Fesztivál megnyitásakor elmondta, hogy a fesztiválszervezés magas színvonaláért minden elismerést megérdemel a Népkör MMK, de mindenki más is, aki anyagilag támogatta a fesztivált, kezdve Szabadka Városától, a szerbiai Művelődési Minisztériumon át a számos szponzorig, önkéntesig és résztvevőig.

Az évek során tapsukkal és vendégszeretetükkel megmutatták, hogy Szabadka nyíltszívű város, amelyben minden együttesnek helye van, amely tánccal, dallal és a népviseletek színpompájával szeretné bemutatni nemzeti hagyományait – hangsúlyozta Milovan Ognjanović.

Azt kívánta, hogy a fesztivál a barátkozás jegyében teljen, s hogy ismételten bebizonyítsa: a zene nem ismer határokat, a dal és a tánc pedig összeköti az embereket a világ minden tájáról, vallásra, fajra, nemzetre való tekintet nélkül.

Legyen Szabadka a következő napokban egy multikulturális központ, a folklór, a fiatalok, az új barátságok központja. Kívánom, hogy méltó módon mutassák be folklórhagyományaikat, s hogy szép emlékekkel, hazánkról és rólunk szép, pozitív képpel a szívükben utazzanak haza – mondta Ognjanović és megnyitottnak nyilvánította a fesztivált.

11288_3.jpg