Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a Városi Képviselő-testület 2. rendkívüli ülését

2017.08.25.

A Városháza Dísztermében megtartották a Városi Képviselő-testület 2. rendkívüli ülését, amelyen egy napirendi pont szerepelt: Határozathozatal Szabadka Város mezőgazdasági földterületei védelme, rendezése és használata 2017. évi programjának meghozataláról. A tanácsnokok 42 mellette, 12 ellene szavazattal, két tartózkodás mellett meghozták a határozatot.

11295_2.jpg

A törvénnyel és a Minisztérium utasításával összhangban a polgármester által létrehozott bizottság dolgozta ki a Szabadka Város mezőgazdasági földterületei védelmének, rendezésének és használatának 2017. évi programját. 

A program három részből áll: ezek az általános rendelkezések, a védett természeti tájegységek természetvédelmi feltételei és a Szerb Köztársaság tulajdonában levő mezőgazdasági földterületek védelme, valamint a mezőgazdasági földterületek hasznosításának programja a munkálatok programjával együtt. 

A védelem és a rendezés jelenlegi állapota sokkal nagyobb számú és átfogóbb intézkedést és munkálatokat igényel a javasoltaknál. Az erre a célra rendelkezésre álló eszközkeret korlátai miatt szükség volt prioritásokat meghatározni: ezek a mezei utak építése, rendezése és fenntartása, vízelvezető csatornák építése és fenntartása, szélvédő erdősávok telepítése, oktatás, jégvédelem, öntözés és a megművelhető mezőgazdasági területek minőségének a javítása. 

Az erre szolgáló céleszközöket az állami tulajdonú földterületek bérleti díjából (a Várost illeti meg a megvalósított eszközök 40 százaléka), továbbá a megművelhető mezőgazdasági földterületek rendeltetésének a megváltoztatására befizetett térítményekből (ugyancsak a Várost illeti meg a megvalósított eszközök 40 százaléka) biztosítják.

A megművelhető mezőgazdasági földterületek rendeltetésének a megváltoztatásából mintegy 1.000.000 dinárt remélnek, az állami tulajdonú földterületek 2017. évi bérleti díjából pedig 63.525.000 dinárt, vagyis összesen 64.525.000 dinárt.  

A Szerb Köztársaság tulajdonában levő mezőgazdasági földterületeket a törvénnyel és a programmal összhangban lehet használni. Szabadka Város ingatlan-kataszteri szolgálatának adatai szerint Szabadka Város területén 16.672,9735 hektár mezőgazdasági földterület található, amely a Szerb Köztársaság tulajdonában van. A Program értelmében ebből 2017-ben 15.919,85 hektárt adnak bérbe. A bérleti szerződést a bérlő és a Minisztérium írja alá.