Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkán elkészült az első automata vasúti átjáró

2017.08.30.

Milan Šegan, a vasúti infrastruktúra végrehajtó igazgatója és Predrag Radivojević, a szabadkai Útügyi, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat igazgatója megnyitotta a felújított és modernizált vasúti átjárót a Szabadka – Gombos – államhatár – Erdőd vasútvonal és a Grabovac (Proletár brigádok) utca kereszteződésében. Ez az első korszerűsített vasúti átjáró városunkban. Önműködő közlekedésbiztonsági berendezés készült a szükséges jelzőberendezésekkel, fényjelzésekkel, félsorompóval és villamossági berendezésekkel. Szabadka Város és a Szerb Vasutak Infrastruktúra Rt. összesen 19.257.288 dinárt fordított a beruházásra.

11308_1.jpg

Milan Šegan ebből az alkalomból kijelentette, hogy ma egy korszerű vasúti átjáró került átadásra, amely a legmagasabb EU-s biztonsági szabványokat is kielégíti.

– A vasúti átjáró berendezéseit a vonatok irányítják. Közeledésükre, illetve távozásuk után a sorompók a vasúti átjáróban önműködően zárulnak, illetve nyitódnak. Szerbiában mintegy 300 automatizált és mintegy 250 mechanikus vasúti átjáró működik. Terveink közt szerepel minél több vasúti átjáró automatizálása, amit vagy a Szerb Vasutak Infrastruktúra Rt. egyedül, vagy pedig az önkormányzatokkal együtt kíván megvalósítani. Ez az egyetlen ilyen vasúti átjáró Szabadkán – emelte ki Milan Šegan.

Predrag Radivojević elmondta, hogy a helyi utak és utcák közlekedésbiztonságának a javítása érdekében nyílt meg a vasúti átjáró a Grabovac utcában, ami a Szerb Vasutak Infrastruktúra Rt. és a helyi önkormányzat jó együttműködését példázza.

– A beruházás teljes értéke mintegy 19 millió dinár, ebből a helyi önkormányzat, illetve az Útügyi, Várostervezési és Lakásgazdálkodási Közvállalat 7,2 millió dinárt biztosított. Igyekszünk folytatni a jó együttműködést a Szerb Vasutak Infrastruktúra Rt-vel. Abban állapodtunk meg, hogy a vasúti és a közúti közlekedés biztonságának a javítása érdekében a jövőben megkísérelünk városunkban évente legalább egy vasúti átjárót automatizálni – hangsúlyozta Radivojević.

Az európai vasúti szabványoknak megfelelően ez a korszerű berendezés a legmagasabb szintű, SIL-4-es biztonságot szavatolja (SIL – biztonság-integritási szint). A belgrádi Signalling & Control cég gyártotta le és építette be.