Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Laban polgármester meglátogatta a városnapon született csecsemőket

2017.09.02.

A szabadkai Közkórházban szeptember 1-jén két újszülött jött a világra, egy kislány és egy kisfiú. A szabadkai önkormányzat által tavaly bevezetett újdonságnak és – mint azt megígértük – immár gyakorlatnak megfelelően ma meglátogattam a város napján született csecsemőket, az új családtagokhoz gratuláltam az anyukáknak és átadtam az ajándékot, 40-40.000 dinárra szóló utalványt – jelentette ki ma a szeptember 1-jén született babáknál tett látogatását követően Bogdan Laban szabadkai polgármester.

11318_1.jpg

Emlékeztetett rá, hogy Sajnos Szerbiában negatív a gyermekszületési irányzat, ugyanakkor, mint mondta, a statisztikai adatok szerint az újszülöttek száma a legnagyobb mértékben Belgrádban, Nišben, Újvidéken, Pacsován és Szabadkán nőtt.

– 2016-ban a szabadkai Közkórház szülészetén szeptember 1-jével bezárólag 892 újszülöttet segítettek a világra. 2017-ben ugyanebben az időszakban az újszülöttek száma 1022-re nőtt, s örvendetes az a tény, hogy az idei év első nyolc hónapjában a tavalyihoz képest 130-cal több kisgyermek született – mondta Bogdan Laban.

Az idén is ezt a kezdeményezést üdvözölte dr. Branka Milisavljević, a Neonatológiai Osztály vezetője és dr. Goran Mavrak, a szabadkai Közkórház Szülészeti osztályának a vezetője is.

11318_2.jpg

– Hálásak vagyunk Bogdan Laban polgármesternek a tavalyi kezdeményezéséért, amit idén folytatott, s ezzel bizonyította, hogy érdeklődik a szülészet, a kismamák és a csecsemők iránt. Remélem, hogy ez hagyományos akcióvá válik, s hogy mindig számíthatunk a polgármester segítségére – emelte ki dr. Mavrak.

Szeptember 1-jén a kislány, Dragana Gojković éjfél után egy óra körül született, a kisfiú, Nemanja Maravić pedig este 21 óra körül.

Szabadka Városa a gyermekes családoknak nyújtott pénzügyi támogatás keretében költségtérítést folyósít a méhen kívüli megtermékenyítéshez, Szabadka Város területén 15.000 dinár egyszeri pénzsegélyre jogosultak a kismamák, az első gyermek után szülői támogatásként 10.000 dinárt folyósít, emellett pedig a családok jogosultak a harmadik, illetve negyedik gyermek napközis költségei egy részének a megtérítésére is.