Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött a 4. hagyományőrző napok rendezvénysorozata

2017.09.05.

A Városháza Dísztermében gazdag művelődési műsorral vette kezdetét a szerb hagyományőrző napok, amelyet 4. alkalommal rendeznek meg. A Másság közelebb hoz mottó jegyében szeptember 9-ig tartják meg Szabadkán a szerb hagyományőrző napokat, amelyet Srđan Samardžić, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja nyitott meg.

11338_1.jpg

- A hagyományőrző napokhoz hasonló rendezvények hozzájárulnak nem csupán a szerb nép kultúrájának és értékeinek a bemutatásához és ápolásához. Ez a nép a sokszínűség gazdagságát mindenütt építette, ahol a történelem folyamán élt, de a rendezvény minden más nép és nemzeti közösség értékeit is szemlélteti, amelyek a soknemzetiségű Szabadkán élnek – hangsúlyozta Samardžić.

Szabadkát világszerte ismerik a vendégszeretetről, a toleranciáról, a másság tiszteletéről és megbecsüléséről, a közösség iránti elkötelezettségről, olyan erényekről, amelyek mélyen beépültek városunk minden polgárának a tudatába.

- A hagyományőrző napok magán hordozza a hagyományok és a népi kézművesség legszebb értékeit, s évről évre olyan fesztivállá növi ki magát, amely gazdagítja Szabadka fesztiváli kínálatát és jelentős mértékben hozzájárul városunk és hazánk népszerűsítéséhez – emelte ki Samardžić.

A szabadkai önkormányzat a jövőben is támogatni fogja ezt a városunk számára nagyon jelentős rendezvényt.

A tartományi Kormány támogatta az idei hagyományőrző napok megrendezését, a jelenlevőket pedig Miroslav Štatkić tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallásügyi titkár nevében Milan Micić irodalmár köszöntötte.

- A ház elveszhet, eltűnhet az elvándorlások, a migráció, a háborúk során, de ha önök elindulnak valamerre otthonaikból, magukkal viszik az emlékeket és az érzéseket, s az a ház örökké élni fog önökben. A hagyományőrző napok azért vannak, hogy megtartsák bennünk azt a házat, amelyet régi szülőföldünknek nevezünk – mondta Micić.

Saša Gravorac, a hagyományőrző napokat szervező Szerb Egyesületek Észak-bácskai Szövetségének elnöke megköszönte Szabadka Városnak és a tartományi Kormánynak a támogatást, a szerb kultúra és hagyományok megőrzéséért járó különdíjat pedig ezúttal Dragan Stokin papnak ítélte oda.

A művelődési műsorban fellépet a Mironosice Kórus, valamint Milan Nenadić, Ivana Popadić, Valentina Mališević és Danica Crnogorčević irodalmár. A rendezvény nyitóünnepségét megelőzően a Városháza előcsarnokában megnyílt Nikola Brkanović Szerbia a sorsunk című képkiállítása.