Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az Ifjúság Szelleme karaván Szabadkára látogatott

2017.09.22.

A fiatalok duális és vállalkozói képzésének, a sportnak, az ingyenes gyakorlásnak és önkéntességének népszerűsítése érdekében ma Szabadkára látogatott az Ifjúság Szelleme karaván. Az Ivan Sarić Műszaki Iskolában megtartott rendezvényen jelen volt Maja Gojković, a szerb Képviselőház elnöke, az Ifjúság Szelleme karavánt pedig Horvát Tímea alpolgármester nyitotta meg.

11372_1.jpg

Maja Gojković elmondta, hogy a szerbiai prioritások egyike az oktatási rendszer reformja, a gyakrolati és alkalmazható tudás fejlesztése az oktatás és a munkaerőpiac minél jobb összehangolása érdekében, mivel ez a fiatalkori munkanélküliség csökkentésének és a további gazdaságfejlesztésnek fontos előfeltétele.

- A Képviselőház teljesen felkészült, hogy a duális oktatásról szóló törvény érdemi vitáján keresztül már az őszi ülésszak folyamán megteremtse a törvényi feltételeket a teljes alkalmazásához, s hogy a szerb Kormány partnere legyen az oktatási rendszer megreformálásában - mondta Gojković.

A Képviselőház elnöke szerint ezen az úton a szabadkai önkormányzat, Vajdaság Autonóm Tartomány, valamennyi állami szerv valamint a gazdaság együttműködésére van szükség. A gazdaságnak fel kell ismernie ilyen jellegű érdekeit és a siker érdekében be kell kapcsolódnia a teljes folyamatba.

- A reformok sikere érdekében együtt kell tevékenykednünk a gondolkodásmód és a szokások megváltoztatásán - hogy ösztönözzük a kezdeményezőkészséget és a kreativitást, hogy készek legyünk életünk végéig tanulni, de mindenekelőtt azt kell megtanulnunk, hogy ne riadjunk vissza a kihívásoktól - mondta Maja Gojković.

11372_2.jpg

Horvát Tímea a rendezvény megnyitásakor kiemelte, hogy Szerbiában Szabadka a duális képzés egyik úttörője, hogy a programban egyelőre három iskola vesz részt. A képzésben a gyakorlaton, az oktatási intézmények és a cégek együttműködésén van a hangsúly, ami a duális képzés egyik előnye.

- A szabadkai önkormányzat támogatja a kézműves hiányszakmákra való iratkozást, mégpedig oly módon, hogy idén már második éve írunk ki pályázatot az elsősök ösztöndíjaztatására. A város költségvetéséből a 30 ösztöndíjra 900.000 dinárt irányoztunk elő. Az előző évihez képest idén kétszer több kérelmet nyújtottak be, ami pozitív irányzatot mutat a tegnapig elfeledett szakmák népszerűségében. Az oktatás minőség, a tudás pedig jelentős erőforrás - mondta Horvát Tímea.

Szabadka a tervezett 33-ból a tizenhatodik város, amelybe ellátogatott a duális képzést népszerűsítő Ifjúság Szelleme elnevezésű karaván.

Az eseményen jelen voltak a projekt védnökének, az Oktatási, Tudomány- és Technológiai Fejlesztésügyi Minisztériumnak a képviselői, valamint a rendezvény hivatalos arca, Davor Štefanek sikeres sportolónk is. Az Ifjúság Szelleme karaván keretében megszervezik a hajlított karú függés versenyét, amelyben a legtöbb gyakorlatot bemutató szerbiai városok illetve polgáraik játszótér-felújítást nyernek.

11372_3.jpg

Az Ifjúság Szelleme Karaván megnyitása előtt Maja Gojkovićot, a Szerb Köztársaság Népképviselőházának elnökét, illetve az Oktatási, Tudomány- és Technológiai Fejlesztésügyi Minisztérium képviselőit a Városházán fogadta Horvát Tímea, valamint Natasa Aleksić és Nemanja Simović, a Városi Tanács oktatásért, valamint ifjúságért és sportért felelős tagja.