Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt a 24. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

2017.09.24.

A szabadkai Népszínház Jadran Színpadán ma este megnyílt a 24. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál - a világon az egyik legrangosabb gyermekszínházi fesztiválja. A nyitóünnepség keretében Slobodan Marković, a Fesztivál igazgatója Borisz Goldovszki orosz színháztörténésznek és teatrológusnak, valamint Ljubica Beljanski-Ristić, neves drámapedagógusunknak, a gyermekképzés vizionárusának  átnyújtotta a Kis Herceg-életműdíjat, amelyet a fesztivál ítél oda a kultúra és a gyermekszínházi művészet fejlesztésében elért kimagasló eredményekért.

11376_1.jpg

A Fesztivált Ljubica Beljanski-Ristić nyitotta meg, aki elmondta, hogy a Kis herceggel először több mint 50 évvel ezelőtt találkozott. "Prosveta" asszonyság ismertette meg őket egymással egy nem túl nagy, de a mennyezetig polcokkal és könyvekkel megtöltött könyvkereskedésben, amely sajátos külsejével és vonzerejével csalogatta a vásárlókat a belgrádi Knez Mihajlova egyik legszebb részén.

- Ma ismét találkozom a Kis herceggel. Meglepődtem, amikor megkaptam a meghívót "Fesztivál úrtól". Ettől a tekintélyes, a világszerte ismert, legjobb éveiben levő - 24 éves - úrtól, aki nagy alkotói örömmel és tudással, de kitartással is munkálkodik azon, hogy minden évben a gyermekek ezreit vezesse el a játékok és a színházművészetek legszebb világaiba. A csodás mesék és hősök világába, azokba a gyönyörű, másfajta világokba, ahol szívből kereshetünk és a szívünkkel láthatunk - mondta Ljubica Beljanski-Ristić.  

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere köszöntő beszédében kiemelte, hogy egy jelentős fesztivál kezdetén vagyunk, amely a hagyományokra támaszkodva a gyermekeket állítja a központba, remek előadásokat kínál, neveli, tanítja és alkotásra ösztönzi őket, olyan napok várnak ránk, amelyek alatt városunk 24. alkalommal él a fiatalság jegyében, s válik a világ báb- és gyermekszínjátszásának a fővárosává.

- Remélem, hogy ennek a tekintélyes nemzetközi rendezvénynek a résztvevői a fesztivál ideje alatt megismerik a soknemzetiségű Szabadka sajátosságait, azét a városét, amely nem csak hazánkban és a térségben, de Európa- és világszerte ismert vendégszeretetéről, baráti légköréről, a közösség, a tolerancia és a másság gazdagsága iránti elkötelezettségéről - hangsúlyozta Laban polgármester. - Abban a meggyőződésben köszöntök minden kedves vendéget és kívánok kellemes itt-tartózkodást a szabadkai önkormányzat, a magam és Szabadka minden polgára nevében,hogy jól érzik majd magukat körünkben, s hogy a gyermekszínházi fesztivál befejeztével pozitív üzeneteket visznek el azokba az országokba, amelyekből érkeztek.

Hadži Zoran Lazin, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallásügyi Titkárság titkárhelyettese beszédében hangsúlyozta, hogy a Fesztivál értékeivel túlnőtt Szabadka és az ország határain. Annak a reményének adott hangot, hogy a következő, 25. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált is támogatja majd a szabadkai önkormányzat, a tartományi és a köztársasági Kormány is, hogy a Fesztiválnak minél nagyobb legyen a visszhangja nem csak hazánkban, Szerbiában, hanem tágabb térségünkben is.

- Amikor otthonodba betér egy utazó, van okod az örömre, da amikor a házadba, mint amilyen ma Thália szentélye, a világot jelentő deszkákra, távoli országokból érkeznek barátok, akkor dupla az öröm - emelte ki beszédében Slobodan Marković, hozzátéve, hogy a több mint 30 országból érkezettek jelenléte és támogatása, a különböző fesztiváli programok iránti érdeklődése a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál legnagyobb értéke.

A Fesztivál nyitóünnepségén a 15 éves, szabadkai Anastasija Stokin, a Szent Roman Melod Templomi Gyermekkórus tagja énekelte el a Pustite decu nek rastu című fesztivál-himnuszt. Fellépésükkel a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület tehetséges citerásai tették tartalmasabbá a nyitóünnepség műsorát.

Az est folytatásában a niši Bábszínház a versenyműsor keretében a More mašte című előadást vitte színre. A Fesztivál szeptember 29-ig tart.

11376_2.jpg