Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött a XI. Nemzetközi Fórum a tiszta energetikai technológiákról

2017.09.26.

Vajdaság AT Képviselőházában ma ünnepélyesen megnyílt a XI. Nemzetközi Fórum a tiszta energetikai technológiákról, Tiszta energia - esély mindenki számára elnevezéssel. A tanácskozást a düsseldorfi Európai Ügyek Intézete (INEA) és az újvidéki Műszaki Kar együttesen szervezte. A fórumot Aleksandar Antić, a szerb Kormány bányászati és energetikai minisztere nyitotta meg.

11382_1.jpg

A megújuló energiaforrásoknak, az energiahatékonyságnak, a biomassza hasznosításának, a fenntartható általános energetikai fejlődésnek a népszerűsítése komoly kötelezettségünk az utánunk jövő generációk iránt - mondta a Fórum megnyitásakor Antić miniszter, hozzátéve, hogy az elkövetkező időszakban országunkban le kell bontanunk a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos még mindig fennálló előítéleteket.

11382_2.jpg

- Úttörőként számoljuk fel a megújuló energiaforrásokkal és a technológiai fejlődés szükségességével kapcsolatos előítéleteket. Komoly kötelezettségeink és nagy felelősségünk van nekünk,akik energetikával foglalkozunk és önöknek, akik a tudománnyal foglalkoznak, hogy áthidaljuk a gondokat, s hogy megmagyarázzuk az embereknek: a megújuló energia hazánkban nem alternatív energia, hanem olyan energia, amelynek nincs alternatívája, s amely a jövőben el fog uralkodni - mondta Aleksandar Antić, kiemelve, hogy 2020-ig Szerbia mintegy 600 megawattal fog rendelkezni a megújuló energiaforrásokból.

Tihomir Simić, a Fórum elnöklője bevezetőjében emlékeztetett rá, hogy Szerbia már huzamosabb ideje külön erőfeszítéseket tesz saját energiabiztonságának a javítása, az infrastruktúra fejlesztése érdekében, hogy kielégítse az energia iránti növekvő igényeket. Mint mondta, hasonló folyamatok zajlanak Délkelet-Európa más országaiban is, megerősítve még egy tényt:  ebben a térségben senki sem engedheti meg magának, hogy passzív, lezser legyen, hogy elszigetelt energetikai sziget maradjon.

– Amikor egy ország, egy nép elkezd törődni energetikai biztonságával, az jelenti a polgárok jobb életminőségéről, a korszerű és fejlett gazdaságról, a jövőt aggódva szemlélő munkanélküliek foglalkoztatási lehetőségeiről való gondolkodás elejét és végét - mondta Simić.

11382_3.jpg

Ahhoz, hogy Szerbia ilyen fejlődést érjen el, a társadalom teljes energetikai célú mozgósítására szükség van, az energetikai fejlesztési stratégián alapuló programok megvalósításával - mondta Simić, hozzátéve, hogy az idei fórumnak választ kell adnia arra a kérdésre, hogy Szerbia energiabiztonságának az erősítésével miként járulhat hozzá az egységes európai érdekek megvalósításához.

- Szerbiának mielőbb kulcsfontosságú lépéseket kell tennie - kül-, bel- és energetikai politikájának hatékony rendezése, a célok kitűzése, saját funkcionális értékrendjének a megteremtése érdekében, ami legitim és alkalmazható a nemzetközi együttműködés és az európai piaci folyamatokba való integráció szempontjából - emelte ki Tihomir Simić.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere elmondta, hogy Szabadka, az idei Fórum partnervárosaként elkötelezett az ésszerű energiafogyasztás, az energiahatékonyság elveinek az alkalmazása, a környezetvédelem iránt. A Fórum kétnapos munkája során Szabadka bemutatja vívmányait, a megvalósított projekteket, valamint a még jobb eredmények elérésére irányuló további terveit.

11382_4.jpg

- Szabadka a jogszabályok alkalmazásával meghozta energiahatékonysági programját, amelynek az alkalmazásával megteremti az energiafogyasztás, illetve az energia- és energiahordozók beszerzési költségeinek irányítási rendszerét. A közvállalatok és a kommunális közvállalatok projektjeiket az ökológiai és energetikai elvekkel összhangban valósítják meg, miáltal a közösségi energetika fejlődése az optimális és fenntartható fejlődés irányában halad. Az energia iránti ésszerű viszonyulással felszabaduló eszközöket Szabadka Városa a további befektetésekre, az új irányzatok és technológiák meghonosítására fordítja. A város hozzálátott a Szabadka - smart city című stratégia és akcióterv kidolgozásához. Ennek megvalósításával folyamatosan optimalizálja teljes működését - hangsúlyozta a többi között Bogdan Laban.

A Fórum nagyszámú résztvevőjét a munka kezdetén köszöntötte Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke, Jenny Sedov, Izrael belgrádi nagykövetségének misszióvezető-helyettese, Dragan Šešlija, az újvidéki Műszaki Kar képviselője, Ljubo Maćić, a Szerb Köztársaság Energetikai Ügynöksége Tanácsának elnöke, Nenad Grbić, tartományi energetikai, építés- és közlekedésügyi titkára, továbbá videó-üzenetben Ivo Vajgl, a düsseldorfi Európa Ügyek Intézetének (INEA) délkelet-európai igazgatója, az Európai Parlament képviselője.

A tiszta energetikai technológiákról szervezett nemzetközi fórumon idén is kiosztották a TOP ENERGY elismeréseket a legsikeresebben megvalósított délkelet-európai energetikai projektekért. Kiemelkedő elkötelezettségükért és a tiszta energetikai technológiák terén felmutatott innovatív hozzáállásért 2017-ben ezt az elismerést a következő cégek érdemelték ki: MK Fintel Wind, BK Dana Holdings és a Comet Consulting Group d.o.o.Az elismeréseket Aleksandar Antić miniszter nyújtotta át.

11382_5.jpg

Az új energetikai technológiákról tartott szakmai bemutatók keretében Vicko Marko Mamić, a szabadkai Városi Közigazgatás Energetikai és Közlekedési Szolgálatának vezetője a Szabadka Város gazdasági fejlődését szolgáló energiafogyasztásról beszélt.