Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Megünnepelték az idősek nemzetközi napját

2017.09.29.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális ügyekért és egészségügyért felelős tagja nyitotta meg október 1-je, az idősek nemzetközi napja alkalmából tartott rendezvényt. A város főterén jelen volt a Szabadka területén működő összes szociális és egészségügyi intézmény, valamint az idősekkel foglalkozó szervezetek és egyesületek is.

11386_1.jpg

Đukanović ebből az alkalomból elmondta, hogy Szabadka Város 2017-es költségvetéséről szóló rendelet alapján a szabadkai Gerontológiai Központnak a mintegy 800 rászoruló házi segítségnyújtására 37,8 millió dinárt irányoztak elő.

- A szervezetek és egyesületek projektfinanszírozása révén a Caritas és a Kolo srpskih sestara összesen 3,7 millió dinárt kap, ebből a Caritas 2,8 milliót, a Kolo srpskih sestara pedig 853 ezer dinárt.  Még egy tevékeny szervezetet emelnék ki, mégpedig a nyugdíjason városi egyesületét, amely a társadalmi és humanitárius tevékenységre idén 230.000 dinárt, a kulturális programok finanszírozására illetve társfinanszírozására kiírt pályázat keretében pedig további 140.000 dinárt kapott. Következik a közegészségügyi terv, illetve a város egészségügyi profiljának a  kidolgozása, ami a közegészségügyi terv bevezetője. Ebbe a munkába bekapcsolódik a Város Egészségügyi Tanácsa, illetve a fontos dokumentum kidolgozásába számos munkacsoportot is bevonunk majd - emelte ki Ilija Đukanović.

A becslések szerint Szabadkán több mint 24.000 idős él, vagyis ennyi a 65 évesnél idősebb polgártársunk.

Ricz Gábor, a Karitas igazgatója elmondta, hogy a szabadkai szervezet 105 személyről gondoskodik, emellett Zentán és Magyarkanizsán működik egy-egy szolgálata.

Az idei kampány jelmondata: "Lépés a jövőbe: felismerni a tehetségeket, az idősek társadalmi hozzájárulását és részvételét". A kampány célja népszerűsíteni az idősek hozzájárulását és részvételét a családokban, a helyi közösségekben és a társadalom összességében.