Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Események

Megtartották a Kutatók Éjszakáját

2017.09.30.

Több mint 15.000 résztvevővel Szerbia 11 városában a Tudás első kísérletre jelmondat jegyében rendezték meg a Kutatók Éjszakáját – közölték ma a szervezők. A rendezvénybe a következő városok kapcsolódtak be: Belgrád, Újvidék, Kragujevac, Niš, Pirot, Požarevac, Petnica, Ingyia, Nagybecskerek, Šabac és Szabadka. Városunkban a Kutatók Éjszakájának a Galleria Szálló áttriuma adott otthont, amelyen számos kísérlettel több mint 130 kutató mutatkozott be.

11387_1.jpg

Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja a rendezvény megnyitásakor kiemelte, hogy örül, amiért sok iskola tett eleget a felkérésnek, hiszen a rendezvény elsődleges célja minél több gyermek érdeklődését felkelteni a tudományok iránt.

A gyermekek számára ez nagyon érdekes, tele vannak lelkesedéssel. Többeket is megkérdeztem, hogy tanulmányaikat vajon a vegyészeten folytatják-e, amire a válasz rendre az volt, hogy ennek nagy a valószínűsége. Ez kiváló lehetőség arra, hogy a vegyészethez és más kutatási területekhez érdekes módon kerüljenek közelebb, hogy lássák: ez nem csak könyv és magolás, hanem hogy hogyan kell elvégezni a kísérleteket, ami a leginkább felkelti a figyelmüket – mondta Nataša Aleksić.

Zlatko Čović, a rendezvény szabadkai koordinátora szerint a Kutatók Éjszakája olyan esemény, amely egyaránt jelentős a tudományos közösség és a tágabb közösség számára is.

Örülök, hogy ma ilyen sokan eljöttek. Szabadkán hetedik alkalommal rendeztük meg, jelentősége pedig épp abban rejlik, hogy a tudományt és a tudományos közösséget közelebb hozzuk az emberekhez, minél több emberhez, hogy bemutassuk: a tudomány nem mumus, hanem inkább minden nap foglalkoznunk kell vele – mondta Čović.

A Kutatók Éjszakáját 12. alkalommal rendezték meg Európában, ezúttal 26 ország 340 városában, egymillió polgár és 18.000 kutató részvételével.