Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékeztek Szabadka felszabadulásának napjáról a II. világháborúban

2017.10.10.

A Városi Képviselő-testület díszülésével és a fasizmus áldozatai emlékműveinek a megkoszorúzásával emlékeztek meg annak a napnak a 73. évfordulójáról, amelyen Szabadka felszabadult a a II. világháborúban. A fasizmus áldozatainak emlékművén, a Fasizmus áldozatainak terén számos delegáció koszorúzott. Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és a Harcos Szövetség szabadkai Városi Bizottsága nevében a Bogdan Laban polgármester vezette küldöttség helyezte el a kegyelet virágait, az Orosz Föderáció belgrádi nagykövetségének küldöttségét pedig Alekszandar Csepurin vezette.

 11400_1.jpg

Bunford Tivadar, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke a Városháza Dísztermében megtartott ünnepségen azt mondta, hogy a múltunkat tisztelve építjük a jövőnket is, s hogy megkülönböztetett figyelemmel ápoljuk városunkban a harmonikus nemzetek közötti viszonyokat és a különböző nemzetiségű polgárok egyenjogúságát.

 11400_2.jpg

- Tegyük hozzá, hogy az egyetemes emberiség számára a béke a legnagyobb áldás és felbecsülhetetlen értékű kincs. Béke a szívekben, a családokban, a munkahelyeken, és az élet minden elemében jelenti azt az értékes alapot, amely segíti és fenntartja az egyén és a közösség töretlen fejlődését. A tolerancia és az egymás megértése jegyében való együttélés fontos szükséglet a soknemzetiségű közösségekben – emelte ki Bunford Tivadar. 

Dr. Radmilo Todosijević, a szabadkai Harcos Szövetség Városi Bizottságának alelnöke emlékeztetett rá, hogy az I. szabadkai partizánosztag és a Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg a Vörös Hadsereg támogatásával 1944. október 10-én szabadították fel Szabadkát a fasiszta megszállás alól, kiemelve, hogy a harcosok, akik túlélték a II. világháború borzalmait, a békéért, a toleranciáért és minden nép együttéléséért szállnak síkra, s ellenzik a vitákat, összetűzéseket és háborúkat.

- Szeretnénk kifejezni hálánkat és elismerésünket az önkormányzatnak és a polgármesternek a népfelszabadító háború hagyományainak ápolásához való hozzájárulásért, rendezvényeink és harcunk jelentős évfordulói megünneplésének a szervezésében való tevékeny részvételért – mondta Todosijević.

Svetomir Atanacković, a Harcos Szövetség Tartományi Bizottságának elnöke, a köztársasági bizottság alelnöke emlékeztetett 1944 viharos őszére, amikor a vörös katonák és a partizán egységek egyesült erői indultak sorsdöntő harcba a náci-fasizmus ellen és az ország felszabadításáért.

- Emlékeznünk kell mindazokra, akik életüket áldozták országunk felszabadításáért és a szabadságért. Minden túlélő harcos és partizán megfogadta, hogy nem felejti el egyetlen harcostársát sem, akik életüket áldozták azért, hogy mi ma szabadságban élhessünk – emelte ki Atanacković.

 11400_3.jpg

Alekszandar Csepurin miután Bogdan Laban polgármestertől átvette a díszoklevelet, beszédet mondott a Díszteremben. Megítélése szerint az Orosz Föderáció és a Szerb Köztársaság kapcsolatai sohasem voltak jobbak, s hogy mindenütt érzi a szerb és az orosz nép egymáshoz való kötődését.

- Köszönjük azt a figyelmet, amelyet nem csak a hatalom, hanem Szabadka polgárai is tanúsítanak azokra az elődeinkre, akik a szabadságért harcoltak. Mi érdekeltek vagyunk abban, hogy Szerbia erős, független és szuverén legyen... Ez kapcsolataink alapja, hiszen azonosak az érdekeink, és nem kell semmi újat sem kitalálnunk. Azért tesszük ezt, mert a gyakorlatban a Koszovó és Metóhiához hasonló problémák lényegében közös problémák. Úgy vélem, hogy országainkra szép jövő vár, s hogy együttműködésünk hasznos lehet az ország és a térség fejlődése szempontjából is – mondta Alekszandar Csepurin.

A fasizmus áldozatainak emlékművénél tartott megemlékezésen Laban polgármester a jelenlevőkhöz szólva kiemelte, hogy a szabadságért és a népek egyenjogúságáért, a  hazához való jogukért küzdő hazafiak és antifasiszták hősi harcát tisztelve közös kötelességünk október 10-ét ünnepelve őrizni a nácizmus és a fasizmus felett aratott győzelem emlékét.

 11400_4.jpg

- Az örök emlékezés, a mély és őszinte tisztelet a legkevesebb, amivel az áldozatok emlékének tartozunk, akik életüket építették be szabadságunk alapjaiba, de a jövő generációknak is, akikre szabad, fejlett, stabil és tiszteletre méltó Szerbiát kell hagyományoznunk – hangsúlyozta Bogdan Laban.

A Fasizmus áldozatainak terén beszédet mondott Radmilo Todosijević és Alekszandar Csepurin nagykövet is.

A sétaerdei pravoszláv temetőben megkoszorúzták az elesett vöröskatonáknak – a III. Ukrán Front katonáinak – az emlékművét is. Szabadka város nevében a Bogdan Laban polgármester vezette küldöttség koszorúzott.

 11400_5.jpg

A Városi Képviselő-testület díszülése a Bože pravde himnusszal vette kezdetét, amelyet a Sveti Roman Melod egyházi kórus adott elő, majd pedig egyperces gyászszünettel adóztak a II. világháborús fasiszta terror áldozatai emlékének.