Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Események

Az UNICEF hetven éve Szerbiában

2017.10.16.

A Szabadság téren, a Népszínház épületénél kiállítás nyílt az UNICEF szerbiai tevékenységének 70. évfordulója alkalmából.  A kiállítást Miroslava Babić, a Városi Tanács kultúráért felelős tagja, valamint Michel Saint-Lot, az UNICEF szerbiai irodájának igazgatója nyitotta meg.

11412_1.jpg

Miroslava Babić ebből az alkalomból kiemelte az UNICEF jelentőségét Szerbia számára, valamint az UNICEF és a szerb Kormány közötti jó együttműködést.

– Nagyon örülünk annak, hogy Belgrád és Újvidék után épp Szabadka kapott lehetőséget a kiállítás bemutatására. Valójában az a célunk, hogy felébresszük minden polgárunk tudatát annak megértéséhez, hogy mennyire fontosak ezek a gyermekek jövőnk szempontjából, s hogy lehetővé kell tennünk a számukra mindazoknak a jogoknak a megvalósítását, amelyre nem egy, hanem minden gyermeknek joga van, méghozzá nem csak egy napon, hanem minden egyes napon – mondta Miroslava Babić.

Michel Saint-Lot elmondta, hogy a kiállítás célja: minden gyereknek származzon haszna abból, amit az UNICEF tesz az oktatás, az egészségügy, a szociális védelem és a fejlődés terén.

– Ez a hetven éves együttműködés az UNICEF és az egykori Jugoszlávia, valamint a mai szerb Kormány közötti 70 évi partnerséget is jelent az UNICEF és a szerbiai emberek között. Szerbiában sok erőfeszítést tettek és sok mindent cselekedtek a gyermekek helyzetének a javítása érdekében. Még mindig vannak azonban ezen a téren tennivalók. Például az oktatás színvonala, a színvonalas felzárkóztató oktatás még mindig kihívást jelent. Ugyanez érvényes a legkisebb gyermekek színvonalas ápolására és gondozására is – mondta Michel Saint-Lot.

Az UNICEF együttműködik Szabadka Várossal is, hogy minden gyermek családban, vagy családi környezetben élhessen, hogy csökkenjen azoknak a gyermekeknek a száma, akik az intézményekben élnek, hogy ők is visszakerülhessenek családjaikhoz.

Az UNICEF 70 éve Szerbiában című fénykép-kiállítás először Belgrádban, majd pedig Újvidéken nyitották meg, Szabadka után pedig Nišbe és Pirotba látogat.

Az UNICEF egy 1946 óta működő szervezet, amelynek feladata reagálni a gyermekek legsürgetőbb szükségleteire. A II. világháború után Szerbia is az UNICEF történetének szerves részévé vált.