Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Ülést tartott a Magyar-Szerb Gazdasági Vegyes Bizottság

2017.10.17.

A történelem során a legjobbak Szerbia és Magyarország politikai és baráti kapcsolatai, amit minél jobb gazdasági kapcsolatokká kell alakítani, hogy a határ mindkét oldalán javuljon a polgárok életminősége – hangzott el ma Szabadkán a Szerb Köztársaság és Magyarország Gazdasági Vegyes Bizottságának 9. ülésezését követően, amelyen Goran Knežević szerb gazdasági miniszter és Szijjártó Péter magyar külügyi és külgazdasági miniszter társelnökölt.

11415_1.jpg

Goran Knežević miniszter kijelentette, hogy Szerbia és Magyarország kereskedelmi forgalma tavaly elérte az 1 milliárd 300 millió eurót, idén pedig az év első hét hónapjában a növekedés 20 százalékos volt, s várhatóan az év végére az áruforgalom értéke meghaladja az 1 milliárd 500 millió eurót.

- Más lehetőségeket is keresünk a magasabb szintű gazdasági együttműködésre és a közös beruházások terén, amelyek révén cégeink együttesen lépnének fel a harmadik piacokon, a magyar vállalatok bekapcsolódnának a privatizációba, az infrastruktúra építésébe és más projektekbe, amelyeket szeretnénk együttesen megvalósítani – mondta Knežević, kiemelve, hogy ez két baráti ország küldöttségének a találkozója volt. Mint hangsúlyozta, nem emlékszik rá, hogy Szerbia és Magyarország kapcsolatai mikor voltak ilyen magas szintűek, hogy nincs egy nyitott kérdés sem, s hogy olyan kérdések is napirendre kerülnek, amelyek kockázatosak voltak s hosszú évekig nem is vetették fel őket.

Szijjártó Péter miniszter többek között kiemelte, hogy Magyarországnak az összes szomszédja közül Szerbiával a legjobbak a diplomáciai és gazdasági kapcsolatai, hogy az év első hét hónapjában a két ország egymás közti kereskedelme 32 százalékkal nőtt, amelynek köszönhetően – mint mondta – a magyar kivitel 19 százalékkal lett nagyobb.

Hangsúlyozta, hogy Budapest kimagaslóan értékeli a szerb Kormánynak a magyar kisebbséghez való viszonyulását, s hogy a vajdasági magyar közösség kapcsot, nem pedig akadályt jelent a két ország viszonyában.

A Bizottság ülésén szó volt a Belgrád-Budapest vasút korszerűsítéséről, a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal megépítéséről, új határátkelők megnyitásáról, a gazdasági és a kereskedelmi kapcsolatok erősítéséről, továbbá a magyar és a szerb gázvezeték összekapcsolásáról.

11415_2.jpg