Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Fogadás a németországi partnervárosi küldöttségek tiszteletére

2017.10.26.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma a Városházán találkozott a Németországi partnervárosok, München és a berlini Treptow-Köpenick Körzet küldöttségeivel, amelyeket Hamid Sijerčić, a München és Szabadka között megvalósult különböző projektek sokéves koordinátora, illetve Sonja Eichmann, a Treptow-Köpenick-i Polgármesteri Hivatal magas rangú tisztségviselője vezetett.A fogadásra a küldöttségek kétnapos szabadkai látogatása keretében, a Partnerség az önkormányzati egységek fenntartható fejlődése érdekében elnevezésű projekt megvalósítása kapcsán került sor. A projekt a jó gyakorlatok alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatok és tudás cseréjét, a másságot képviselők közötti kapcsolatok megteremtését és a projektnek a fenntartható fejlődés gyakorlatába való beépítését célozza.

11432_1.jpg

A szívélyes találkozó során külön hangsúlyozták a Partnerség az önkormányzati egységek fejlődése érdekében elnevezésű projekt és a fenntartható fejlődést szolgáló 2030-as Agenda céljainak helyi megvalósításának fontosságát. A megbeszélés során szó volt arról, hogy milyen módszerekkel lehet feltérképezni a helyzetet, felismerni a gondokat és meglelni az együttes megoldásokat.

A találkozón megállapították, hogy a jó gyakorlat és a tudás cseréje, a támogatás és a koordináció segítségével megteremteni a feltételeket a jövőbeni fenntartható együttműködés fejlesztésével és bővítésével kapcsolatos közös célok megvalósításához az oktatásban, a szociális védelemben, a kultúrában és a sportban.  

A kétnapos szabadkai látogatás során München és Treptow-Köpenick képviselői ellátogattak a Széchenyi István Általános Iskolába, a Naša radost Gyermekintézménybe, a Peščara HK-be, hogy megismerkedjenek a pedagógiai asszisztensek munkájával, akiket bekapcsoltak a szerbiai oktatási rendszerbe, s akik egyedülálló példát jelentenek a régióban.  

Megismerkedtek az egyik legrégebbi szerbiai speciális iskola, a Žarko Zrenjanin ÁéKI munkájával, majd ellátogattak a Kolevka Gyermekotthonba, valamint a Dositej Obradović Iskolaközpontba és Diákotthonba is.

A Partnerség az önkormányzatok fenntartható fejlődése érdekében elnevezésű projektet a német Szövetségi Gazdasági Együttműködési Minisztérium  valósítja meg a Engagement Global SKEW (az önkormányzatokat segítő szolgálat) révén.  A projektbe azokat a szerbiai és Bosznia-Hercegovina-i városokat és községeket kapcsolták be, amelyek németországi partnervárosokkal működnek együtt.