Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkára látogatott az új horvát nagykövet

2017.10.26.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma fogadta Gordan Bakotát, a Horvát Köztársaság új szerbiai nagykövetét, akivel a horvát nemzeti kisebbség számára fontos témákról, valamint az együttműködés fokozásáról cserélt véleményt. A Városháza Zöld termében megtartott találkozón jelen volt Velimir Pleša, a Horvát Köztársaság szabadkai főkonzulja, valamint Jasmina Stevanović, a Városi Közigazgatás Társadalmi Tevékenység-ügyi Titkárság titkára.

11433_1.jpg

Laban polgármester a megbeszélést követően a sajtó képviselőinek nyilatkozva elmondta, hogy Bakota nagykövetnek kellemes itt-tartózkodást és sikeres diplomáciai tevékenységet kívánt országunkban, majd hozzátette, hogy a megbeszélésen szó volt Szabadka társadalmi és gazdasági potenciáljáról, a szabadkai horvát kisebbség helyzetéről és a városban található összes nemzeti közösség együttéléséről.

– Beszélgettünk a határon átnyúló együttműködésről is, valamint az Európai Unió lapjai iránti együttes fellépés lehetőségeiről. Kivételesen szívélyes és kellemes hangulatú beszélgetést folytattunk, annál is inkább, mivel Gordan Bakota már korábban is járt Szabadkán, ahonnan kellemes élményekkel távozott – emelte ki Bogdan Laban.

Bakota nagykövet elmondta, hogy Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnöknek két nappal ezelőtt nyújtotta át megbízólevelét, s hogy örömére szolgál, amiért Szabadkát választotta első hivatalos látogatása helyszínéül.

Úgy vélte, hogy Szabadka és egyes horvát városokkal, különösen pedig Eszékkel való együttműködésére az európai, határon átnyúló együttműködés kontextusában tekintenek, hiszen nagyok azok a lehetőségek, amelyeket az alapok és Horvátország nyújthat tapasztalatainak és az EU-s tagságának köszönhetően.

– Kölcsönösen sokat tehetünk a határ két oldalán élő polgárok jóléte érdekében. Horvátország felajánlhatja Szabadka Városának a projektek megvalósításában és a valóban bőséges EU-s alapok kiaknázásában szerzett tapasztalatait – hangsúlyozta Bakota.

A témák egyike volt a horvát kisebbség szerbiai, vajdasági és szabadkai helyzete – mondta Gordan Bakota nagykövet, kiemelve, hogy itt felismerték azt a tényt, hogy milyen jelentős szerepe van a horvát kisebbségnek a kultúra, a gazdaság és a politikai élet összességében.

– Hiszem, hogy idővel maradéktalanul érvényesülnek a horvát kisebbség jogai a Vajdaságban és Szerbiában egyaránt. Együttesen munkálkodunk ezen, s ez hasznos mindkét ország számára. A nemzeti kisebbségek a mi kincsünk, olyan dolog, amely rendkívül erős kapcsot jelenthet Horvátország és Szerbia kapcsolataiban – mondta Bakota nagykövet, majd hozzátette, hogy hisz abban, hogy minél előbb sor kerül Aleksandar Vučić elnök látogatására Kolinda Grabar Kitarović horvát elnöknél, továbbá, hogy felfrissítik a nyitott kérdések megoldását előkészítő munkacsoportok tevékenységét.

11433_2.jpg