Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Sporthírek

Megkezdődött a Dr. Boriša Karadžić Nemzetközi Sakk Emléktorna

2017.10.28.

Ma a palicsi Vigadó Kongresszusi termében ünnepélyesen megnyílt a II. Dr. Boriša Karadžić Nemzetközi Nyílt Sakk Emléktorna. A szervező a Spartacus Sakk Klub, Dragan Božinović, a szervezőbizottság szavai szerint a cél az, hogy a torna hagyományossá, ismertté váljon, s hogy beépüljön Palics idegenforgalmi kínálatába. Božinović megköszönte Szabadka Városnak, valamint a Karadžić családnak is a jelentős segítséget, amely lehetővé tette a torna zavartalan megszervezését, s hogy a legjobbak pénzdíjban részesüljenek.

11437_1.jpg

A megjelenteket dr. Boris Karadžić, az emléktorna névadójának, a néhai Borislavnak a fia köszöntötte.

- Üdvözlöm önöket Boriša Karadžić családja nevében. Mint azt tavaly megígértük, folytatódik egy szép sakkrendezvény, amelynek célja a fiatal sakkozók fejlődése. Köszönetet mondok mindazoknak, akik segítették ennek a sporteseménynek a megszervezését. Színvonalas partikra és jó tornára számítunk. Szeretnénk, ha a torna felkerülne a világ sakk-térképére, hogy állandósuljon, s hogy hagyományossá váljon – mondta többek között Boris Karadžić.

Az üdvözlő beszédet követően Boris Karadžić megtette az első lépést azon a táblán, amelyen Novak Čabarkapa, a Spartacus Sakk Klub mostani tornán induló legerősebb sakkozója játszott, mivel Nikola Sedlak jelenleg a szerb válogatott tagjaként Cipruson sakkozik.       

A tornát október 28-a és november 3-a között játsszák. A mérkőzések minden nap 16 órakor kezdődnek, kivéve vasárnap, október 29-én és szerdán, november 1-jén, amikor két-két fordulót bonyolítanak le, az elsőt 10, a másodikat pedig 16 órától. A torna pénteken, november 3-án, a 10 órakor kezdődő 9. fordulóval ér véget. Fél órával az utolsó játszmát követően kezdődik a záróünnepség a legjobbak kihirdetésével. 

A tornán 18, többnyire európai ország 102 sakkozója indul. A torna díjalapja 6.200 euró. Az első díj bruttó 1.500 euró, emellett hat különdíjat is kiosztanak a nem díjazott résztvevők között. 100-100 eurót kap a legjobb fiatal, serdülő és női versenyző, a legjobb felnőtt és az alacsonyabb ratinggel rendelkező, legjobban helyezett sakkozó is.