Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékezést tartottak az 1944/1945-ös áldozatokról

2017.11.02.

A Zentai úti temetőben a Vergődő madár emlékműnél gyászszertartással emlékeztek meg az 1944/1945-ös ártatlan áldozatokról. A Vergődő madár emlékművön Szabadka Város nevében Bogdan Laban polgármester és Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke helyezte el a kegyelet virágait. Vajdaság AT Képviselőháza nevében Pásztor István elnök koszorúzott. Az emlékművet megkoszorúzta Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, Mihael Tomšić, a Horvát Köztársaság szabadkai főkonzulátusának konzulja, továbbá a magyar, a horvát, a német és a bunyevác nemzeti tanács, valamint több politikai párt és egyesület küldöttsége.

11439_1.jpg

A római katolikus, evangélikus és református lelkészek és a szabadkai Zsidó Hitközség képviselőjének ökumenikus istentiszteletét követően Bunford Tivadar az egybegyűltekhez szólva elmondta, hogy évtizedek óta hangsúlyozzuk: ezeknek a megemlékezéseknek nem a felelősségre-vonás a célja, hanem a megbékélés, a megbékélés pedig nem jelenti azt, hogy el kell felednünk azokat a borzalmakat, amelyek 1944-ben és 1945-ben történtek. 

– Nem felejthetjük el, hogy az áldozatok listáján minden név egy család tragédiájáról szól. Szabadka Város képviselőjeként kötelességem arra figyelmeztetni, hogy 1944-ban és 1945-ben a családi tragédiák mellett a város és a környező települések is jelentős veszteségeket szenvedtek el. Hány fiatal, ígéretes élet veszett el, hány tehetséges és szorgalmas polgárát veszítették el a város és a környező települések! Ezek az áldozatok mennyi mindent tehettek volna szép Szabadkánkért – emelte ki Bunford Tivadar.

Épp ezért kötelességünk – tette hozzá – hogy óvjuk, ápoljuk és gondozzuk ezt az emlékművet, s hogy meghosszabbítsuk az emlékfalat az új emléktáblák elhelyezésére, amelyekre azoknak az áldozatoknak a nevei kerülnek fel, akiket utólag azonosítottak.

11439_2.jpg

– A három évvel ezelőtt kiadott Memento 70 című monográfiában 852 név szerepel, de azóta a Viktimológiai Bizottság még 158 áldozat adatait gyűjtötte össze. Ez azt jelenti, hogy még hat emléktáblát kell elhelyeznünk. Ez kötelességünk. Kötelességünk megőrizni a feledéstől a nevüket és azt az áldozatot, amelyet meghoztak – hangsúlyozta Bunford Tivadar.

Ma a bajmoki Akácnál található emléktemetőben is megemlékeztek az ártatlan áldozatokról, akiket 1944. november 2-án végeztek ki. Megemlékezéseket tartottak Csantavéren és Kelebián is.

Az 1944-es, 1945-ös ártatlan áldozatok kivégzésének 73. évfordulója alkalmából kedden, 2017. október 31-én gyászmisét szolgáltattak a Zentai úti Szent György templomban.