Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka felelősséggel viszonyult a migránsválság megoldásához

2017.11.06.

A Városháza Kék termében megtartotta 13. ülését a Szerb Képviselőház emberi és kisebbségi jogokkal, valamint a nemek egyenjogúságával foglalkozó bizottsága. Az ülésem a migrációval, a menedékkéréssel és az alapvető emberi jogokkal kapcsolatos kérdéseket vitatták meg. A bizottsági ülésen jelen volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Nenad Ivanišević, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium államtitkára, valamint Vladica Dimitrov, Dimitrovgrad község elnöke is.

11444_1.jpg

Meho Omerović, az emberi és kisebbségi jogokkal és a nemek egyenjogúságával foglalkozó bizottság elnöke ebből az alkalomból elmondta, hogy a bizottsági ülést azért hívta összes Szabadkára, hogy köszönetet mondjanak Szabadkának, a polgármesternek és az önkormányzat minden szervének, amiért – mint mondta – felelősen viszonyultak a migránsválság megoldásához.

- Szabadka olyan város, amely szemtől szemben találta magát a migránsválsággal, s ami a legfontosabb, hogy a szerb állam nevében eleget tett minden lehető elvárásnak, emberi arcát mutatta a szerencsétlen emberek felé, akik szülőföldjükről menekültek el a térségükben dúló háborús események elől. Szabadka felelősen viszonyult a súlyos gondokhoz, s épp ezért tartjuk ma a bizottság ülését a Városházán, hogy megláthassuk, min ment keresztül Szabadka, minden szerve és intézménye a migránsválság eredményes megoldása során – mondta Meho Omerović.

Kiemelte, hogy azok a tapasztalatok, amelyeket Szabadka szerzett a migránsválság megoldása során, hasznosak lesznek azok számára, akik a jövőben szembesülnek ezzel a problémával. Omerović szerint az, amit országunk tett, Szerbiát az első helyre emelte azoknak az országoknak a sorában, amelyek a lehető legfelelősségteljesebben oldották meg ezt a kérdést, s hogy nincs olyan nemzetközi szervezet és intézmény, amely ezért ne részesítette volna elismerésben Szerbiát.

Laban polgármester a bizottsági ülésen jelen levőkhöz szólva elégedettségének adott hangot, amiért a testület épp Szabadkán ülésezik, abban a városban, amelyben húsznál is több nemzeti közösség él, s amelyben tiszteletben tartják az emberi és a kisebbségi jogokra vonatkozó törvényeket.

Mivel a mai ülés témája a migráció, el kell mondanom, hogy az utóbbi néhány év alatt sajátosságaink köre egy újabbal bővült, a migránsokkal, akik többnyire afrikai és ázsiai országokból érkeznek. Noha ez a kérdés Európában 2015-ben vált nyilvánvalóvá, Szabadka már 2012-ben szemben találta magát vele, hiszen az informális táborokban rövid ideig több száz, vagy még annál is több migráns tartózkodott.

Hozzátette: mivel minden szempontból a gyermekek és anyák védelme volt az elsődleges, 2014 elején a Kolevka Gyermekotthonban gyermek befogadó-központ nyílt, az első és egyetlen a menekültek balkáni útvonalán.

A migrációügyi tanács mellett munkacsoportot hoztunk létre a migránsok figyelemmel kísérése érdekében, amely a szerb Kormánnyal együtt koordinálja ezt a tevékenységet, akadályozza meg a humanitárius katasztrófát és a Belügyminisztériummal együttműködve segíti a biztonság fenntartását. Ugyancsak együttműködés alakult ki a másik partnert jelentő civil szférával. A civil szervezetekkel és a szerb Kormánnyal együttműködve befogadó központ is nyílt, amely a Menekült- és Migrációügyi Biztosság igazgatása alá tartozik.  Szabadkának a migránsválság kapcsán van mivel büszkélkednie, hiszen az emberi normákat tiszteletben tartva lépett fel, jó házigazdának és szolgálatkésznek bizonyultunk, akik minden pillanatban készek segítséget nyújtani ezeknek a szerencsétlen embereknek, akik a háborús övezetekből menekültek el – hangsúlyozta Laban polgármester.

Vladica Dimitrov is felszólalt, ő Dimitrovgrad községnek a migránsválsággal kapcsolatos tapasztalatait ismertette.

11444_2.jpg