Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az olasz nagykövet Szabadkán

2017.11.06.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma találkozott Giuseppe Manzóval, Olaszország szerbiai nagykövetével. A Városháza Zöld termében tartott találkozót követően Laban polgármester és Manzo nagykövet a Városházán megbeszélést folytatott a Szabadkán működő olasz vállalatok, bankok és biztosító társaságok, valamint az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Regionális Gazdasági Kamarájának a képviselőivel. A Szabadegyetem előcsarnokában adott sajtónyilatkozatokat követően Giuseppe Manzo az Eurocinema Moziban ünnepélyesen megnyitotta az olasz filmek első fesztiválját, amelyen november 6-a és 12-e között a legjobb kortárs olasz filmeket vetítik.

11447_1.jpg

Bogdan Laban a sajtó képviselőinek elmondta, hogy igen szívélyes és közvetlen hangú megbeszélést folytatott Giuseppe Manzo nagykövettel, hozzátéve, hogy Szabadka Városa hálás Manzo nagykövetnek mindazért, amit az elmúlt néhány évben tett Szabadka Város és az olasz nagykövetség közötti kapcsolatok előmozdításáért.

– 2015 szeptemberében városunkban megnyílt a Piazza Italia Olasz Kulturális Központ, 2016 decemberében pedig Olaszország tiszteletbeli alkonzulátusa, az ország első, Belgrádon kívüli  konzuli irodája, amelynek élén Carmine Tarallo tiszteletbeli alkonzul áll. Idén Szabadkán először került megrendezésre az Olasz Filmek Fesztiválja, amelyet eddig csak Belgrádban láthatott a közönség. Örülök, hogy nekünk, szabadkaiaknak is lehetőségünk lesz megtekinteni a legjobb kortárs olasz filmeket. Mindezért mérhetetlenül hálásak vagyunk, s ma Szabadka Városa nevében köszönő levelet nyújtottam át Manzo nagykövetnek. Megállapodtunk abban is, hogy mit valósítunk meg jövőre a gazdaság és a művelődés terén – emelte ki Laban polgármester.

11447_2.jpg

Giuseppe Manzo nagykövet emlékeztetett rá, hogy Olaszország következetesen támogatja országunk európai integrációját, valamint a szerb Kormány vezette politikát, majd rámutatott arra, hogy Olaszország segíti Szerbiát a polgáraihoz közel álló kérdésekben is, mint amilyen a foglalkoztatás, a haladás, a korrupció elleni küzdelem...

11447_3.jpg

- Idén kapcsolataink elmélyítésében újabb lépést tettünk előre.  A kultúra is az együttműködést szolgálja, hiszen nem csak azokat öleli fel, akik a politikával foglalkoznak, hanem minden polgárt. Ma Szabadkán megnyitjuk az I. Olasz Filmek Fesztiválját, három hét múlva megszervezzük és megnyitjuk az olasz konyha hetét, egy olyan eseményt, amelyet világszerte több mint ezer városban tartunk meg. Idén Belgráddal együtt ebbe a rendezvénybe Szabadkát is bekapcsoljuk. Ma este egy olyan filmet láthatnak, amelyet bemutathattunk volna Rómában és Párizsban is, de ugyanúgy Szabadkán is, és biztos vagyok abban, hogy jól fognak szórakozni – mondta Manzo nagykövet.

Az Olasz Filmek Fesztiválját a Piazza Italia Olasz Kulturális Központ és Olaszország szabadkai tiszteletbeli alkonzulátusa szervezi Olaszország szerbiai nagykövetségével, a belgrádi Olasz Intézettel, Szabadka Városával és a Szabadegyetemmel együttműködve. A hét fesztiváli nap alatt az olasz filmek kedvelői kilenc filmet nézhetnek meg az olasz rendezők mai generációjától. A Fesztivált Paolo Genovese Teljesen idegenek című filmje nyitotta meg.

11447_4.jpg