Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Díszülést tartottak Mindörökké testvérek elnevezéssel

2017.11.12.

Ma este a Jadran színpadán a Szent Száva Szerb Művelődési Központ, a Bunyevác Művelődési Központ, Szabadka Város és az 1912-1918-as háborús önkéntesek, leszármazottaik és tisztelőik egyesületének együttes szervezésében Braća uvek - uvik zajedno címmel díszülést tartottak. Ezt a rendezvényt 1991 óta rendezik meg, amikor megújították a szerbek és a bunyevácok testvériségéről szóló okiratot és megállapodtak abban, hogy együttműködnek a fontos történelmi eseményekről való együttes megemlékezés érdekében. A díszülésen jelen volt Bogdan Laban polgármester is.

11457_1.jpg

A Szent Száva SZMK nevében Mile Tasić köszöntötte a díszülés résztvevőit, aki emlékeztetett a szerb és jugoszláv népek szabadság iránti vágyára, amelyet először a XVI. század elején juttatott kifejezésre Jovan Nenad Crni, a hősi és vitézi szerb katonaságra az I. világháború és a szaloniki front áttörése idején – a szerbség Golgotától a Feltámadásig vezető útjára.

11457_4.jpg

Kitért arra is, hogy hogyan fogadták a győzedelmes szerb katonaságot a szabadkai vasútállomáson 1918. november 13-án, amikor az megérkezett Ante Živulović alezredessel és Mihajlo Bodi őrnaggyal az élén. A katonákat, a drága szerb fivéreket dr. Jovan Manojlović, a Bunyevác és Szerb Hazafias Népi Bizottságának alelnöke köszöntötte. A díszülés első szónoka rámutatott a szerbek és bunyevácok testvériségéről szóló okirat megújításának a jelentőségére is.

Laban polgármester beszédében kiemelte, hogy a szerb és bunyevác vezetők Szabadkán – amely távol esett az Osztrák-Nagyar Monarchiában a szláv népek felszabadításáért vívott harcok központjától – őszintén hittek a végső győzelemben és a térségnek a Szerb Királysággal való egyesülésében.

Emlékeztetett rá, hogy 1918. november 5-én Vladislav Manojlović házában fontos megbeszélést tartottak, amelyen határoztak a Szerb-Bunyevác Népi Bizottság megalakításáról, továbbá hogy a Bizottság alakuló ülését november 10-én tartsák meg. Mint mondta, ezt megelőzősen a Szabadkán tartózkodó szerb és bunyevác vezetők október 20-án megtartották első értekezletüket, hogy megbeszéljék: mit tegyenek azért, hogy a szerb katonaság Szabadkára jöjjön, s hogy szabadítsa fel ezt a vidéket.

11457_3.jpg

A szabadkai bunyevácok és szerbek nemzeti tudata szempontjából mindenképpen jelentős – mondta a polgármester – hogy az Albe Malagurski házában titokban megtartott értekezleten kifejezésre jutott a bunyevácok és a szerbek erős és megingathatatlan jugoszláv elkötelezettsége, akik készek voltak mindent megtenni őseik álmának a megvalósításáért. 

Az I. világháborúban Szerbia óriási veszteségeket szenvedett: a becslések szerint mintegy 1 millió 300 ezer ember veszett oda. A szabadságért haltak meg, azért, hogy a délszláv népek a Balkánra való jövetelük óta először élhessenek egy államban. A mi és a jövő generációk feladata leróni a tiszteletet a hősi elődök emléke előtt, akik a szabadságért feláldozták azt ami a legértékesebb: az életüket – mondta Laban polgármester. 

Az ünnepi műsorban fellépett a Bunyevác Művelődési Központ népi együttese, Miloš Stanković és Boško Boškov színész, az újvidéki Svetozar Marković ME. a Mirosnice Énekkar és Anđela Stojčić versmondó.

11457_5.jpg