Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Koszorúzás az Akasztottak Balladája emlékműnél

2017.11.17.

A tragikus, 1941. november 18-i események 76. évfordulója alkalmából, amikor a fasiszták úgynevezett rögtönítélő bírósága halálra ítélt és akasztással kivégeztetett tizenöt szabadkai szabadságszerető fiatalt, megemlékezést és koszorúzást tartottak az Akasztottak Balladája emlékműnél. Szabadka polgárai, az önkormányzat és a Harcos Szövetség Városi Bizottsága nevében a koszorút Etela Jerinkić, a polgármester oktatási, szociális-védelmi és egészségügyi tanácsosa helyezte el. A Szerb Köztársaság Kormánya és az észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében Dragi Vučković körzetvezető koszorúzott.

11470_1.jpg

Nikola Ivošević, a Harcos Szövetség szabadkai Városi Bizottságának titkára a jelenlevőkhöz szólva emlékeztetett rá, hogy 1941. november 18-án tizenöt hazaszerető antifasisztát végeztek ki, akik közül nem mindenki volt a Jugoszláv Kommunista Párt tagja.

A Politechnikai Iskola tanulói hagyományosan alkalmi műsorral emlékeztek meg a kivégzettekről, majd 15 szál piros virágot helyeztek el a 15 kivégzett emlékére állított emlékművön. Koszorúzott még a III. Központi HK helyi nyugdíjas szervezete, a Szabadkai Zsidó Hitközség, a Szerbiai Kommunisták és Tito Központ szabadkai szervezete, valamint az Ivan Goran Kovačić Általános Iskola tanulóinak küldöttsége.

Az Akasztottak Balladája emlékműnél tartott megemlékezést követően Szabadka Város és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet küldöttsége a zsidó temetőben is megemlékezést tartott és tisztelete jeléül megkoszorúzta a szabadkai zsidó áldozatok sírját.

11470_2.jpg