Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A bunyevácok megemlékeztek a Nagy Népgyűlés napjáról

2017.11.24.

A Városháza Dísztermében a Bunyevác Nemzeti Tanács díszülést tartott a négy nemzetiségi ünnep egyike, a szerbek, bunyevácok és más szlávok Újvidéken 1918-ban megtartott Nagy Népgyűlésének a napja alkalmából.

11490_1.jpg

Az ünnepség a Szerb Köztársaság Bože pravde himnuszával és a bunyevácok Podvikuje bunjevačka vila ünnepi dalával vette kezdetét. A megjelentek között volt Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet elöljárója, dr. Ivan Bošnjak, az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium képviselője, dr. Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója, Milan Micić, a tartományi Kulturális, Tájékoztatási és Vallási-közösségi Titkárság képviselője, Veljko Vojnić, a Városi Képviselő-testület elnökhelyettese, a szerbiai nemzeti tanácsok képviselő, továbbá a bunyevácok számára különösen jelentős intézmények képviselői.

Dragi Vučković beszédében kiemelte, hogy legalábbis számára 1918. november 25-éjének üzenete itt Szabadkán a közösségről szóló üzenet lesz, arról, hogy bizonyos dolgokat csak együtt tehetünk meg és semmiképp sem elkülönülten egymástól.

11490_5.jpg

- Én, olyan emberként, aki itt nőtt fel és itt próbált meg karriert építeni a maga számára, ha valakitől megtanulhattam, hogyan lehet együtt élni másokkal és nem egymás mellett, azt a bunyevácoktól tanultam meg. Gratulálok négy nemzeti ünnepük egyike, a Nagy Népgyűlés napja alkalmából – mondta Vučković.

Dr. Suzana Kujundžić-Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke szerint ennek a történelmi eseménynek a 99. évfordulóján elemezni kellene 1918. november 25-ének történelmi jelentőségét és 21. századi jelentőségét egyaránt.

11490_4.jpg 

- A jugoszlávság eszméje hozta meg számunkra az 1945-os dekrétumot és rendeletet, hogy többi nincs jogunk bunyevácnak vallani magunkat. És íme, itt vagyunk a 21. században, amikor még mindig harcolunk a jogainkért azzal a követeléssel, hogy a dekrétumot nyilvánítsák demokráciaellenesnek, a hátrányos megkülönböztetés tettének.  Ez a követelés hozta létre a Bunyevácok kultúrája és identitása elnevezésű tudományos értekezletet, amelyen 38 szerző ismertette munkája eredményeit. Ma bemutatjuk a tudományos értekezések gyűjteményét.  Köszönöm a gyűjtemény szerzőinek, hogy tudásukat és jóakaratukat beépítették egy 650 oldalas könyvbe, amilyen nem születik minden nap, s amely egyike lesz azoknak az alapoknak, amelyekre közösségünk támaszkodni fog - mondta Suzana Kujundžić-Ostojić.

A Bunyevácok kultúrája és identitása című gyűjtemény jelentőségéről szólva dr. Drago Njegovan, a kiadvány szerkesztője a többi között kiemelte, hogy szerbek, bunyevácok és magyarok értekezéseit tartalmazza, s hogy azok feldolgozzák a bunyevácok történelmi útját és egzisztenciájuk kulturális vonatkozásait.

A művelődési műsorban fellépett a Szabadkai Tamburazenekar, valamint szólistaként a zombori Zorana Iđuški.

11490_3.jpg