Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Tánckaraván bemutatkozott Szabadkán is

2017.11.25.

Szabadka ma vendégül látta a Tánckaravánt. Ezt a projektet a Nemzeti Táncművészeti Alapítvány és a Belgrádi Táncfesztivál valósítja meg a szerb Művelődési és Tájékoztatási Minisztériummal, az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztériummal, továbbá a luzerni Art Mentor Alapítvánnyal és a házigazda várossal együttműködve. A projekt célja művészi, kreatív és edukatív, mindenekelőtt pedig interaktív programokkal 15 kiválasztott szerbiai városban bemutatni és népszerűsíteni a táncművészetet.

11491_1.jpg

A Gyermekszínház előcsarnokában az ebből az alkalomból megtartott sajtótájékoztatón Miroslava Babić, a Városi Tanács művelődésért felelős tagja elmondta, hogy a Tánckaraván számos tevékenységi formát kínál azzal a szándékkal, hogy a legszélesebb közönségnek, mindenekelőtt a fiataloknak és az új közönségnek bemutassa a klasszikus balettet és a modern táncokat, illetve másfajta kulturális tartalmakat kínáljon. 

A Tánckaravánt Ana Brnabić kormányfő és a szerb Kormány védnökségével rendezik meg, mivel kiemelkedően fontos lehetővé tenni, hogy minden közösségben elérhetővé váljanak a színvonalasabb kulturális tartalmak. Szabadka városa a jövőben is részt vesz és bekapcsolódik a kulturális projektek megvalósításába.  Reméljük, hogy ez a projekt jövőre is folytatódik – emelte ki Miroslava Babić, hozzátéve, hogy a táncművészet olyan ágazat, amelyet világszerte a kreatív ipar és a turizmus egyik legfontosabb területeként tartanak számon, s amelynek előnyeit a helyi lakosság élvezi.

Aja Jung, a Belgrádi Táncfesztivál és a Nemzeti Táncművészeti Alapítvány igazgatója elmondta, hogy Szabadka sorrendben a 11. a 15 városból, amelyekbe ellátogat a Karaván a táncművészetek, mindenekelőtt a klasszikus balett és a modern táncok különböző programok általi népszerűsítése érdekében.

Az elképzelés az volt, hogy eljussunk egy új közönséghez, felfedezzünk új tehetségeket, a programot pedig úgy állítottuk össze, hogy megfeleljen minden korosztály igényeinek. Másfelől, lehetőséget biztosítottunk a fiatal táncosoknak, hogy saját színpadukról kilépve Belgrádon és Újvidéken kívül bemutatkozzanak hivatásos színpadokon is.  Hosszútávú célként szeretnénk feltérképezni ezeket a közösségeket, hogy mi is történik ott, van-e közönség, van-e érdeklődés, adottak-e a műszaki feltételek és a színpadok, bemutathatók-e, fejleszthetők-e a táncművészeti előadások az adott közösségekben, mivel tudjuk, hogy a művészi tánc és a balett talán a legigényesebb a bemutatásukra alkalmas feltételek iránt - mondta Aja Jung.

Szerinte fontos megtudni, miként lehet a jövőben együttműködni a bejárt városokkal, vajon bemutathatók-e más városokban olyan előadások, amelyek a Belgrádi Táncfesztiválra érkeznek, vagy nagy külföldi társulatok előadásai, hogy a közönség mobilitása helyett lehetővé tegyük a társulatok mobilitását.

Ezáltal a közönség otthon is kaphatna valamit. Nagy igény nyilvánul meg a művészi táncok, és általában a színvonalas programok iránt, s úgy tűnik, hogy az utóbbi tíz évben divatba jöttek a modern táncok – hangsúlyozta Aja Jung.

A Gyermekszínházban bemutatott egész napos program tartalmazott balett-tanulást, a balettnek szentelt kiállítást, kreatív műhelyeket, a Kis herceg és a Táncórák felnőtteknek és haladóknak című előadást, beszélgetéseket a modern táncokról és a kreatív iparról, este pedig a belgrádi Nemzeti Színház balett-táncosai, a Nemzeti Táncművészeti Alapítvány és a pancsovai Dimitrije Parlić balettiskolák tanulóinak balett gálaműsorával ért véget.