Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Aláírták a szerződést a Palicsi és a Ludasi tavak biodiverzitásának a megőrzésére irányuló projekt finanszírozásáról

2017.12.06.

- Valamivel több mint egy év alatt Szabadka Városa biztosított minden előfeltételt, amelyek szükségesek a Palicsi és a Ludasi tavak biodiverzitásának a megőrzésére irányuló projekt megkezdéséhez, és 2017. november 17-én aláírta a szerződést a német KfW Bank, az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium, Szabadka Város, a Palics-Ludas KV és a Vízművek és Csatornázási KKV. A finanszírozási szerződést 6,5 millió eurós adományról írtuk alá. A projekt átvételekor a tavak védelmi övezetéül szolgáló földterületek kisajátítása még meg sem kezdődött, egyetlenegy ügy sem volt megoldva – emelte ki Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a mai sajtótájékoztatón, amelyet a Városháza Média Központjában tartottak meg a Palicsi és a Ludasi tavak biodiverzitásának a megőrzésére irányuló projekt megvalósítása kapcsán.

11507_1.jpg

Laban polgármester elmondta, hogy a befektetések szerkezetében az eszközök 67 százalékát Palics település csatornahálózatának és az azt a szennyvíztisztítóval összekötő nyomócsőnek a kiépítésére fordítják, 23,8 százalékát a Palicsi és a Ludasi tavak körüli védősáv kialakítására (parkosítás, felügyeleti ösvények és kerékpárút), 6,2 százalékát a szennyvíztisztítás javítására költik, további három százalékot pedig biomanipulációra (gyomhalak lehalászására).

- Most azt várjuk, hogy a minisztérium kijelölje a szakmai tanácsadókat, ami után felügyeletükkel, utasításaik szerint kiírjuk a közbeszerzési eljárást a csatornahálózat kiépítésére Palics településen, valamint az összekötő nyomócső telepítésére. Megkezdjük az előkészületeket a Palicsi és a Ludasi tavak körüli védősáv kialakítására, valamint a biomanipulációval kapcsolatos aktivitásokat – mondta Bogdan Laban.

A német Nemzetközi Együttműködési Szervezet, a GIZ képviselője, Michel Roman elmondta, hogy ez valóban nagy lépés a Palicsi és a Ludasi tavak szanálásában, s hogy minden előfeltétel megteremtése után került sor a projekt megvalósításáról szóló szerződés aláírására.

- A konzultánsok előminősítése megtörtént, most következik a nemzetközi tanácsadó kiválasztása. Ha minden a tervek szerint halad, a tanácsadót 2018 februárjában kijelölik, s utána komolyabban is hozzáláthatunk ennek a jelentős projektnek a megvalósításához – mondta Michel Roman.

Molnár Ervin projekt-menedzser elmondta, hogy egy év alatt, a projekt elkezdéséhez szükséges előfeltételek megteremtése, a palicsi települési szennyvízhálózat és az összekötő nyomócső kiépítése érdekében elkészült a teljes tervdokumentáció a csatornahálózat, a szivattyúállomás és az összekötő nyomócső megépítésére, amellyel a csatornahálózatot összekötik a városi szennyvíztisztító berendezéssel.

- A palicsi Helyi Közösségben megszerveztük a polgárok gyűlését, amelyen tájékoztattuk őket a projekt jelentőségéről és a szükséges lépésekről, hogy megteremtődjenek a megfelelő előfeltételek a csatornahálózat kiépítésére. Az akció sikeres volt, mert a szükséges 700 helyett 750-en írták alá a nyilatkozatot arról, hogy a palicsi létesítmények tulajdonosai érdekeltek a majdani csatornahálózatra való csatlakozásra. Ezáltal megerősítették a projektrészbe való befektetés indokoltságát – mondta Molnár.

Szavai szerint a projekt második legfontosabb lépése, a védősáv kialakítása, amihez biztosítani kell a földterületeket, illetve előfeltétel, hogy a város saját tulajdonú területekkel rendelkezzen.

- Jelenleg folyamatban van a telkek kisajátítása. A Palicsi tó keleti partján ez megtörtént, megkezdődhetnek a munkálatok, most pedig a negyedik szektor nyugati és déli partja, valamint a Palicsi tó harmadik szektorának teljes partszakasza van soron. A földmérői munkálatok befejezése és a partsáv meghatározása után ezeken a részeken is hozzálátunk a területek kisajátításához - mondta Molnár Ervin.

Hozzátette, hogy a Ludasi-tó védősávját 2017 áprilisában határozták meg, amikor elfogadták a Ludasi-tó partsávjának részletes szabályozási tervét. Ezután a Ludasi-tó öt partszakasza közül az elsőre megérkezett a szerb Kormány Határozata a közérdek megállapításáról , s hogy a kisajátítás várhatóan 2018 első negyedében meg is kezdődik.

A sajtótájékoztatón jelen volt Predrag Radivojević, az Útügyi, Városrendezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat, Sugár György, a Vízművek és Csatornázási KKV, valamint Dobó Márta, a Palics-Ludas KV igazgatója is.

11507_2.jpg