Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték az emberi jogok nemzetközi napját

2017.12.11.

A szabadkai Polgári Jogvédő Iroda december 10-e, az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából irodalmi pályázatot írt ki két témára, az egyik A kimondani vagy hallgatni, a másik pedig A valóság és amit olvasunk címet viselte. A legjobb pályamunkák szerzőinek ma a Városháza Dísztermében átadták az okleveleket és a jutalmakat.

11518_1.jpg

A 2017. október 20-a és november 20-a között lebonyolított pályázatra a szabadkai középiskolások a városban hivatalos használatban levő nyelveken, szerb, magyar és horvát nyelven fogalmazhatták meg legfeljebb 1.000 szavas irodalmi alkotásukat, esszéjüket, illetve költeményüket.

Összesen 40 pályamű érkezett be, a szervezők pedig három-három díjat ítéltek oda szerb, magyar, illetve horvát nyelvű alkotásokért. Minden első helyezett tanuló 8.000 dináros pénzjutalmat kapott, a második helyezettek 6-6.000, a harmadik helyezettek pedig 4-4.000 dinárt kaptak. A győztes pályamunkák megjelennek a város hivatalos honlapján – www.subotica.rs - a Polgári jogvédő rovatban.

Zlatko Marosiuk, Szabadka Város polgári jogvédője ebből az alkalomból elmondta, hogy a pályázati témák érdekesek voltak a szabadkai középiskolások számára, a beérkezett pályamunkák nagyon színvonalasak voltak, tartalmuk pedig azt bizonyítottak, hogy gyermekeink nagyon jól érzik az időt és a közösséget, amelyben élnek.

Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke a Díszteremben lévőknek elmondta, hogy az emberi szabadságok és jogok korszerű nemzetközi szabályozása az Egyesült Nemzetek Szervezetének Egyetemes nyilatkozatával vette kezdetét 1945-ben, amikor kiemelték, hogy az emberi jogok egyetemesek és nem függnek a nemzeti, állami, eszmei, szociális és kulturális hovatartozástól, s hogy minden ember szabadnak születik, egyenlő méltósággal és jogokkal.

11518_2.jpg

-  A belső és a külső szabályozástól függetlenül sokan az emberi jogok nemzetközi napját az igazságtalanság és a megingatott méltóság, a megfogalmazott jogok és a valós élet közötti különbség érzésével élik meg.  Épp ezért nem szabad azt gondolnunk, hogy az emberi jogok megsértése tőlünk távol történik. Sajnos ez körülöttünk is megtörténik, méghozzá minden nap. Nagyon fontos, hogy ennek ne csak tanúi legyünk, akik kifejezik elégedetlenségüket és felemelik szavukat az igazságtalanság miatt, hanem tegyünk azért, hogy megakadályozzuk az igazságtalanságot – hangsúlyozta a többi között Bunford Tivadar.

Szabadka Város polgári jogvédője az irodalmi pályázat kiírásával már öt éve arra emlékeztet, hogy " Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van”, illetve hogy a szabadkai középiskolásokat arra sarkallja, hogy gondolkodjanak és írjanak az emberi jogokról, az egyenlőségről, a hasonlóságokról és a különbözőségekről abban a társadalomban, amelyben élnek.

11518_3.jpg

A legjobb szerb nyelvű munkák szerzői:
1.  Isidora Petronijević, Svetozar Marković Gimnázium, IV/2
2.  Andrea Sakač,Svetozar Marković Gimnázium, I/a
3.  Ivana Matić, Politechnikai Iskola Szabadka, TON 2/5

A legjobb horvát nyelvű pályamunkák alkotói:
1. Alen Gabrić, Svetozar Marković Gimnázium, IV/f,
2. Davorin Horvacki,  Svetozar Marković Gimnázium, IV/f
3. Branka Moravčić, Svetozar Marković Gimnázium, III/f

A legjobb magyar nyelvű alkotások szerzői:
1. Tóth Ugyonka Krisztina, Svetozar Marković Gimnázium, IV/e
2. Csíkos Emese, Politechnikai Iskola Szabadka, GFT 4/10
3. Kovács Dávis, Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, III/a