Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Gerontológiai Központban ismertették a jövő évi terveket

2017.12.13.

A szabadkai Gerontológiai Központban ma beszámoltak a jelenlegi aktivitásokról és ismertették az intézmény jövő évi terveit. Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja elmondta, hogy Szabadka Város számára a Gerontológiai Központ fontos intézmény, amelynek ki kell tűnnie a Szerb Köztársaságban a felnőttekről és idősekről gondoskodó 60 szociális védelmi intézmény hálózatából, de a régióban is.

11523_1.jpg

Remélem, hogy az elkövetkező időszakban tovább javul a Gerontológiai Központ és az önkormányzat együttműködése. Úgy tervezzük, hogy a 2018. évi költségvetésben a szociális szolgáltatásokra és a házi segítség-nyújtásra szánt keretet az idei 38,7 millió dinárról több mint 40 millió dinárra növeljük. Az önkormányzat álláspontja értelmében előrelépést kell elérni a város területén az összes szociális-védelmi szolgáltatás pénzelésében – mondta Ilija Đukanović.

Dr. Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója emlékeztetett rá, hogy a vajdasági Kormány határozatával a múlt héten nevezték ki igazgatónak. Köszönetet mondott Bogdan Laban szabadkai polgármesternek a kinevezéséhez nyújtott támogatásért, amiért ennek a számára legfontosabb intézménynek az élére kerülhetett, majd ismertette a Gerontológiai Központ terveit.

Prioritásaink egyike az ápolási otthonban javítani a fűtésen, amihez az Igazságügyi Minisztérium 3,9 millió dináros támogatást nyújt. Az eszéki, valamint az apatini és a diakóvári /Đakovo/ otthonok kollégáival megkezdjük az EU által pénzelt projekt megvalósítását, melynek eredményeként új Gerontológiai Klub nyílik a Központ I. Helyi Közösségben és megkezdi munkáját az Ápoló-képző Akadémia.  A projekt teljes költségvetése 500.000 euró. A Tartományi Energetikai, Építésügyi és Közlekedési Titkárság 2,3 millió dinárt biztosít új napkollektorok elhelyezésére a Nyugdíjasok Otthonán, az ágazati minisztérium pedig több mint 3 millió dinárt juttat a tervdokumentáció kidolgozására - emelte ki Nenad Ivanišević.

Mint mondta, 2018-ban a legnagyobb projekt a Kelebiai úti otthon, a több mint 200 éves, ún. szegényház épületének a teljes felújítása.

Szavai szerint a beruházás 32 millió dinárba kerül és a jövő hét végén ismertetik az adományozó kilétét.

Az energiahatékonyság jegyében szándékunkban áll megoldani a bajmoki Gerontológiai Klub működését is, mivel nagy energiafogyasztó, ezért az illetékes tartományi titkársághoz pályázatot nyújtunk be a 4 millió dináros támogatásra – mondta Ivanišević.

Hangsúlyozta, hogy Bogdan Laban polgármester kezdeményezésére a bejelentett, megnövelt eszközkeretből öt új Gerontológiai Klubot nyitnak, Tavankúton, Mišićevón, Mérgesen, Nagyfényen és Palicson.

A klubok koncepciója egy kissé módosul. 2018-ban tervezzük a Gerontológiai Központ kapacitásainak a növelését is, az 532 férőhelyről 582-re, mivel rendelkezünk a szükséges területtel és erőforrásokkal is. Ma mintegy 7.700-an veszik igénybe a házi ápolást és segítségnyújtást. Szeretném, ha az öt új gerontológiai klubbal  együtt az elkövetkező időszakban 10.000 felhasználóról tudnánk gondoskodni – hangsúlyozta Nenad Ivanišević.

A Gerontológiai Központ a mai sajtótájékoztatón elhangzott bejelentés szerint a jövő hétfőtől a házi ápolás és segítségnyújtás mellé bevezetik az orvosi szolgáltatást is, ami nem fogja drágítani a szolgáltatást. Az orvos mellett ismét bevezeti az ingyenes házi mester-szolgáltatást is.