Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megemlékeztek a migránsok nemzetközi napjáról

2017.12.18.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja ma a Városházán találkoztak Safet Resulbegovićtyal, a szabadkai Migráns Befogadó Központ tolmácsával, váltásvezetőjével és a migránsok képviselőivel, akik köszönetet mondtak a vendéglátásért és a szabadkai önkormányzattól kapott támogatásért. A fogadásra december 18-a, a migránsok nemzetközi napja alkalmából került sor a Szerb Köztársaság Menekült- és Migránsügyi Biztossága által kezdeményezett megmozdulás keretében.

11536_1.jpg

Szabadka menedéket nyújtott azoknak az embereknek, akik súlyos, háborús körülmények közül, a világ különböző részeiből érkeztek hozzánk, mondta a sajtó képviselőinek Laban polgármester, hozzátéve, hogy a szabadkaiak a migránsválság idején ismételten tanúbizonyságot tettek nagylelkűségükről.

- Minden nap dicséretet kapunk nem csupán a nemzetközi civil szervezetektől, hanem azoktól az emberektől is, akik Nyugat-Európában leltek menedékre. Ott mindig dicsérik a szerb népet, a szívélyes fogadtatást, amelyben Szerbiában részesültek, s az itteniek emberséges viszonyulását. Jó a Befogadó Központ, a Városi Közigazgatás, az itteni intézmények, közvállalatok és kommunális közvállalatok együttműködése. A szabadkai Befogadó Központban jelenleg 107 migráns tartózkodik, köztük 60 gyermek, illetve 11 szülői kíséret nélküli kiskorú. Minden módon igyekszünk nekik segíteni és így tesszük ezt a jövőben is – hangsúlyozta Laban polgármester.

Safet Resulbegović mondott köszönetet a fogadásért, az ajándékokért és a támogatásért nem csupán Szabadka Városának, hanem a különböző szerveknek és intézményeknek, amelyek – mint mondta – lehetővé tették, hogy a migránsok emberséges körülmények között éljenek.

- Elégedettek az irántuk való viszonyulásunkkal, s Szerbiában nem migránsként érzik magukat, hanem mintha otthon lennének. A migránsok itt általában két órától két hétig tartózkodnak, így a gyermekek számára nem formális oktatást biztosítanak, amely nem az iskolákban, hanem a Befogadó Központban folyik heti három alkalommal. Az ökumenikus emberbaráti szervezet pedagógusainak és pszichológusainak köszönhetően egy gyermeksarkot is kialakítottunk. Étkeztetésükről a Vöröskereszt gondoskodik, napi 24 órás fűtét és itt-tartózkodásuk idején egészségügyi ellátást is biztosítunk a számukra – emelte ki Resulbegović.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 2000-ben kiáltotta ki december 18-át a migránsok nemzetközi napjává, mivel világszerte nagy és állandóan növekszik a migránsok száma.

11536_2.jpg