Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Újévi fogadás az állami szervek képviselői számára

2017.12.26.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke az újév alkalmából ma a Városháza Dísztermében hagyományos fogadást adott az állami szervek, az intézmények, a gazdaság, a közvállalatok képviselői, valamint a közélet és a politikai élet kiemelkedő személyiségei számára.

11556_1.jpg

A jelenlevőkhöz szólva Laban polgármester elmondta, hogy a jelenlegi városi hatalom a múlt év júniusában megígérte, hogy befejezi a korábban megkezdett nagyberuházásokat, s hogy az első konkrét eredmények már idén márciusban láthatók voltak, amikor a forgalom számára megnyílt az Y-leágazás első szakasza a Szabadka-dél csomóponttól a Békovai úti kereszteződésig.

-  A beruházás felölelte a Szabadka-dél csomópont felújítását, a Szabadka-dél csomópont és az Y-leágazás—Békovai út kereszteződéséig húzódó egy kilométeres útszakasz megépítését és a körforgalom megépítését az útkereszteződésben. Az elvégzett munkálatok értéke mintegy 124 millió dinár - mondta Bogdan Laban.

A 10-es közúti folyosó Y-leágazásának a Zombori úti kereszteződéstől a Topolyai úti kereszteződésig húzódó szakaszának az építése május 5-én kezdődött és július 31-én, a leszerződött határidő előtt két hónappal korábban fejeződött be, mondta a polgármester, hozzátéve, hogy mintegy 5 kilométernyi útszakasz épült meg, a munkálatok pedig 224 millió dinárba kerültek.

- Az Y-leágazás munkálatait a szerb Kormány és az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium támogatásának és elszántságának köszönhetően sikerült elvégezni, mivel ezt a több mint negyed évszázada megkezdett jelentős projektet szeretnék végre befejezni – emelte ki Laban polgármester.

11556_2.jpg

Ami a Népszínház épületének átépítését, felújítását és bővítését illeti, az összes hatalmi szint együttes munkájával és összefogásával sikerült biztosítani 250 millió dinárt a létesítményen folyó munkálatok VII. ütemére, amely felöleli az épület új részének a homlokzati munkálatait, valamint a régi épületrész belsejében folyó munkálatok befejezését a befejező megmunkálást kivéve – mondta a polgármester.

Hangsúlyozta, hogy intenzív munka folyt a a befektetők megnyerése és az ipari övezet bővítése érdekében, hogy a kisbajmoki Ipari Övezetben bővítette kapacitásait a Continental, megnyílt az Ametek üzleti kampusza, az olasz Ondaplast vállalat pedig megvásárolta a Metro Cash & Carry korábbi épületét.

- Ez a cég 2017 augusztusa óta a szabadkai Ipari Övezet keretében működik. A termelés kezdeti szakaszában ez a befektető mintegy 100 munkás foglalkoztatását tervezi. Szeptember elején az ipari övezetben lehelyezték a Caminada gyárának alapkövét. Ez ennek az olasz vállalatnak az első külföldi beruházása. A műanyag öntőformákat gyártó üzemrészleg építésének első ütemében mintegy 3.000 négyzetméteres csarnokot építenek. A beruházás keretében az elkövetkező öt évben ötmillió eurót terveznek befektetni és mintegy 120 munkahely megnyitását tervezik – mondta Bogdan Laban.

Emlékeztetett rá, hogy befejeződtek a Vámterminál építési munkálatai, Palics infrastrukturális felszerelésére tavaly decembertől mintegy 130 millió dinárt fordítottak, hogy megkezdődött a Palicsi és a Ludasi tavak biodiverzitásának a megőrzésére irányuló projekt megvalósítása, s hogy aláírták a szerződést a projekt pénzelésére szolgáló 6,5 millió eurós adományról.

- Rajtunk áll, hogy jövőre is ilyen döntéseket hozzunk, amelyek lehetővé teszik városunk gyorsabb fejlődését és Szabadka polgárai életminőségének a javítását.  Ugyancsak rajtunk áll, hogy a szükséghelyzetben levő polgárok és családjaik megsegítésével bizonyítsuk gondoskodásunkat és társadalmi felelősségünket - emelte ki Bogdan Laban.

Bunford Tivadar elmondta, hogy a politikai stabilitás éve van mögöttünk, ami rendkívül fontos az állam politikai intézményeinek a hierarchiájában.

11556_3.jpg

- Városi intézményeink ennek a harmonikus rendszernek a részei, épp ezért a béke és a stabilitás légkörében tudtak a legjobban tevékenykedni Szabadka polgáraiért. Amellett, hogy stabil volt, ez az év gazdaságilag is eredményesebb volt az előzőknél, következetes költségvetéssel, mivel a költségvetést összehangoltuk a reális lehetőségekkel, elemeztük a megvalósulást és létrehoztuk az egyensúlyt – emelte ki Bunford.

A Képviselő-testület racionálisan járt el, vélekedett Bunford, hozzátéve, hogy a rendes és a rendkívüli üléseken a közösségünk által diktált szükségletek ritmusában, a közérdekekkel összhangban születtek döntések az egyes napirendi pontokról.

- A törvényekkel összhangban, idejekorán, hatékonyan és ésszerűen döntöttünk a hatáskörünkbe tartozó kérdésekben, amelyeket a jogosult előterjesztők nyújtottak be.  Igyekeztünk elkerülni a túlzott és ésszerűtlen költségeket, amiben sikerrel jártunk. Köszönöm a tanácsnokoknak, a képviselőcsoportok elnökeinek és a Városi Közigazgatási Hivatal minden szakszolgálatának egész éves igyekezetét és munkáját. Bevezettük a képviselő-testületi anyagok elektronikus kézbesítését a tanácsnokoknak, amivel sok pénzt takarítottunk meg közösségünknek - mondta a többi között Bunford Tivadar.